Ти казала: «У вівторок...»

25.10.2008
Ти казала: «У вівторок...»

Плановані виборчі графіки остаточно зірвалися. Тепер Україна не встигне провести вибори навіть 14 грудня, як раніше пропонував Президент. А все через те, що Верховна Рада перенесла слухання законопроектів про подолання наслідків фінансової кризи на вівторок. Без розгляду цього пакета Блок Юлії Тимошенко не збирається розблокувати трибуну ВР. Відтак парламент не може ані виділити гроші на волевиявлення, ані ухвалити низку виборчих законів.

 

А нам би ніч простояти, ще й монетки повставляти

Народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко були настільки настирливі у вимозі розглянути «антикризовий» пакет, що лишилися в сесійній залі на ніч. Відтак, коли решта парламентаріїв почали сходитися на ранкове засідання, трибуна та президія ВР уже були окупованими.

Уночі «тимошенківці» не сумували. Бо вранці деякі депутати виявили свої пульти для голосування пошкодженими. Прес–секретар спікера Андрій Жигулін розповів журналістам, що було зіпсовано 46 пристроїв. Зокрема, не працювали пульти Віктора Януковича та В’ячеслава Кириленка. Жигулін показав монети, шматочки фольги та паперу і скріпку, які повиймали зі щілин для реєстрації депутатських карток. Відповідаючи на запитання, хто пошкодив систему, речник Яценюка сказав: «Це зробили ті, хто тут ночував». Невдовзі всі пульти запрацювали. Щоправда, вчора народним депутатам судилося випробувати цю систему тільки раз.

На заблоковану БЮТівцями трибуну вийшов їхній віце–спікер Микола Томенко. Він відкрив засідання і заявив, що «зараз тривають консультації в уряді, у Президента, у фракціях». Отож Томенко оголосив перерву для погоджувальної ради. На цю раду прийшла й Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Вона захотіла особисто відстоювати пакет законопроектів, розроблений урядом.

Проте і двох годин не вистачило для прийняття рішення. Микола Томенко, вдруге вийшовши до депутатів, заявив, що «в мене таке відчуття, що ми знаходимо варіант того, як розглядати законопроекти для мінімізації впливу фінансової кризи на Україну». Навзамін добрій новині прийшла погана: «Але є ще нюанси по тому, в який спосіб і коли ми це будемо робити». Від слів Томенка повіяло певним скепсисом. З’явилося відчуття, що в п’ятницю у Верховній Раді «кіна» не буде. Як і три дні перед тим.

Пакет — не вовк

Тривалі переговори мали просте пояснення: без розгляду пакета антикризових заходів БЮТ не хотів розблокувати трибуну. А ключові в цьому випадку фракції — Партії регіонів та «НУНС» — відмовлялися підтримати урядовий проект, бо мали до нього низку претензій.

«У цьому пакеті більш–менш пристойно виписане тільки те, що стосується банків, — розповів у коментарі «УМ» «нашоукраїнець» Павло Жебрівський. — Решта прописане дуже «грубо». Це спроба під галас кризи провести ті речі, які ніколи б не пройшли у парламенті». Як приклад недоліків голова парламентського підкомітету з питань видатків державного бюджету навів той факт, що уряд пропонує відмовитись від збільшення мінімальної зарплати до 605 гривень, яке було заплановане на 1 січня. «Ми прийняли відповідний закон. Тому відмовлятися від цього — це вже порушення Конституції, яка забороняє обмежувати існуючі права і свободи громадян», — каже Жебрівський. Він також критикує уряд за те, що він планує боротися з кризою через посилення податкової політики: «Це неправильно, бо збільшення фіскального тиску призведе до скорочення виробництва. Тоді криза може ще більше поглибитись».

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що «урядовий законопроект не має вотуму довіри та необхідної підтримки, як і п’ять інших законопроектів, зареєстрованих у парламенті (йдеться про «антикризові» документи. — Авт.)». Про це спікер сказав, вийшовши до народних депутатів після консультацій із Прем’єром та головами фракцій. На той час БЮТівці вже не блокували трибуну, але стояли напоготові в проходах між рядами. «Колеги, не стійте на стартовому майданчику, а йдіть реєструватися», — звернувся до них Яценюк.

«На жаль, дві кризи з’єднані судинами — економічна і політична. Вирішити одну без іншої неможли–во», — відзначив Голова ВР. Він сказав, що «задля того, щоб отримати результат, прийнято, думаю, єдино правильне рішення» — створити робочу групу, яка уніфікує всі шість законопроектів. «Нам треба внести один–єдиний закон, майже так, як було, коли ми приймали рішення про подолання наслідків катастрофи (паводку на Заході. — Авт.)», — запропонував Яценюк.

Якщо політикам за два дні не вдалося узгодити урядовий проект, то об’єднати всі шість не вдасться й поготів. Тому спікер уніс пропозицію зробити наступний тиждень пленарним. За внесення змін до календарного плану проголосувало 368 народних депутатів — це чи не єдине рішення ВР, прийняте за тиждень роботи в сесійній залі. Робоча група протягом вихідних узгоджуватиме проект, а в понеділок запропонує документ на погоджувальній раді, в якій також візьме участь міністр фінансів Віктор Пинзеник. У вівторок пакет постане перед ВР. «Або ми приймаємо акти законодавства, або час закривати всю цю історію», — сказав Яценюк.

Примарна дата, примарна «ширка»

Коментуючи події в парламенті, Юлія Тимошенко сказала, що сьогодні де–факто сформувалася коаліція між головою Партії регіонів Януковичем і Президентом Ющенком. «Про це свідчать усі голосування... Шкода, що вони руйнують країну, штовхаючи її на дострокові вибори», — сказала Тимошенко журналістам. Юлія Володимирівна повторила фактично ті самі слова, які казали про її фракцію півтора місяця тому, коли у ВР разом голосували «регіонали» і БЮТівці.

Що ж до дострокових виборів, то їх дату справді доведеться перенести. «Я думаю, що найбільш реальна дата — 21 грудня», — відзначив з цього приводу Павло Жебрівський.