«Язика» багато не буває!

30.09.2008

Напередодні чергового підвищення тарифів на житлово–комунальні послуги та збільшення плати за проїзд у громадському транспорті Донецька депутати обласної ради вирішили втішити земляків бодай традиційним піклуванням про російську мову. Минулої п’ятниці на сесії проголосували за «Програму розвитку російської мови та російської культури в Донецькій області на 2008—2011 роки». Для реалізації згаданої програми облрада планує виділити 7 млн. 343 тис. гривень.

Схожий документ свого часу вже приймали на сесії Донецької міської ради, де теж переконані, що в переважно російськомовному місті російської мови та культури могло б бути й більше. Такої ж думки й їхні «старші брати» по Партії регіонів, які складають переважну більшість серед депутатів обласної ради. Само собою, їх підтримали однодумці — депутати–«вітренківці». До того ж вони на повному серйозі вважають, що прийнята програма є мало не єдиним способом захистити і зберегти російську мову та культуру від «українізації» Донбасу. Тому заплановані мільйони на росмову попередньо вирішили використати для закупівлі російської літератури для бібліотек, відкриття відповідних телепрограм та «вивчення і аналіз потреб освіти».

Як сказано в проекті постанови, на цей крок депутати пішли, врахувавши реальну ситуацію, що склалася в сфері функціонування російської мови в Донецькій області. Адже як переконували один одного «мовнозаклопотані» депутати, нині спостерігається тенденція до звуження сфери використання російської мови в регіоні в питаннях забезпечення права на отримання освіти рідною мовою, використання російської мови в діяльності органів влади тощо. Не забули й про дублювання та субтитри на телеекранах, зменшення трансляції російських телерадіокомпаній. Отож саме цій напасті й вирішили протиставити програму, що має забезпечити всебічний розвиток та функціонування російської мови, «збереження присутності» російської мови та російської культури в «гуманітарному просторі регіону».

Що й казати, подібні зусилля не є марними, і зберегти «присутність» російської мови поки вдається. Бо те ж підвищення комунальних тарифів та плати за проїзд в громадському транспорті, а заодно й своїх депутатів, які впритул не бачать значно важливіших проблем, пересічні донеччани тут згадуть винятково російськими нецензурними словами.

 

ДО РЕЧІ

Депутати Донецької облради підтримали позицію Росії щодо конфлікту в Південній Осетії. Про це йдеться у зверненні депутатів, прийнятому на п’ятничній сесії. «Ми, депутати Донецької обласної ради, засуджуємо агресію грузинської сторони, котра здійснила збройний напад на Південну Осетію, в результаті якого загинули тисячі ні в чому не повинних людей, і підтримуємо дії Росії щодо встановлення миру», — йдеться в тексті відозви.

Донецькі депутати акцентують увагу на тому, що не поділяють позицію Президента і Міністерства закордонних справ України відносно подій у Південній Осетії «як таку, що не відображає інтереси і сподівання жителів Донецької області». Відтак, повідомляє сайт «Обком», обранці Донеччини звернулися до парламенту з вимогою «прискорити закріплення в Конституції норми про позаблоковий статус України».