Чаювання затяглося

25.09.2008
Чаювання затяглося

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Розпочинати пленарний день із перерви в парламенті настільки увійшло у звичку, що знаючі нардепи до сесійної зали зранку вже й не поспішають. І в кулуарах діляться з журналістами своїм обуренням із приводу того, що лідери фракцій не можуть сформувати порядок денний заздалегідь. Адже зі слів Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка випливає, що саме для того, аби погодити перелік питань на поточний день, керівники парламентських сил і збираються о 10–й у його кабінеті. Ну і ще «попити чай, обговорити політичну ситуацію, дізнатися, чи створена нова коаліція»...

Учора чаювання завершилося формуванням «неполітичного» порядку денного, до якого, скажімо, питання про обрання нового спікера не входило. Цю вакансію, на якій де–факто поки залишається Яценюк, народні обранці обіцяють заповнити до кінця тижня — так принаймні каже «регіонал» Олександр Єфремов. Уже вкотре не запланували й розгляд законопроекту про зняття депутатської недоторканності, на якому постійно наполягає фракція «НУНС». Як зазначали «нашоукраїнці», це їх уже й не дивує, адже порядок денний фактично затверджує більшість — «Регіони», БЮТ, КПУ...

Щодо коаліції, то вона й далі активно «твориться» десь у залаштункових лабіринтах політикуму. Яценюк навіть закликав «інтенсифікувати переговори» з цього приводу в публічній площині. За його словами, судячи з обговорення цього питання на погоджувальній раді, «абсолютно нічого не зрозуміло — процес триває, але результату немає». І деякі фракційні лідери вже порушують питання «законодавчого унормування гіпотетичних виборів», очевидно, підозрюючи, що «коаліціада» може завершитися нічим. А відповідно — розпуском парламенту.

Станом на вчора шальки терезів, як і раніше, коливалися на користь то формування нової коаліції (БЮТ плюс ПР), то дострокових виборів. Хоча й імовірність відновлення демократичної більшості за участю Блоку Литвина ніхто повністю не відкидав. «Наша Україна — Народна самооборона» запропонувала Блоку Тимошенко завізувати проект постанови ВР щодо подій у Грузії — «як доказ готовності відновити коаліцію демократичних сил». За словами «НУНСівця» Романа Зварича, фракція направила колегам по екс–коаліції відповідний проект, однак сумнівається в тому, що він буде підписаний. Оскільки «всі заяви (БЮТ) про готовність до відновлення коаліції є звичайним замилюванням очей», — вважає Зварич.

Володимир Литвин від імені свого блоку запропонував «виступити в ролі посередника» і помирити членів колишньої демкоаліції. Принагідно він оприлюднив низку програмних принципів, на яких БЛ згоден об’єднатися в більшість із «НУНС» і БЮТ.

«Тимошенківці» вкотре заявляли, що виступають проти дострокових виборів, тому готові до співпраці з усіма «конструктивними силами». І закликають «НУНС» повернутися в коаліцію, оскільки парламент повинен працювати на український народ.

А комуністи зізнавалися, що анітрохи не хочуть в коаліцію з Блоком Тимошенко і «Нашою Україною». Утім їхня думка, схоже, мало кого цікавить, оскільки до союзу з «НУНС» їх ніхто й не покличе, а в більшості за участі БЮТ і Партії регіонів і без КПУ достатньо голосів.

Щоправда, на вчорашній прес–конференції лідерка БЮТ гордо повідомила, що анонсована деким на вівторковий вечір офіційна зустріч представників її Блоку з «регіоналами» не відбулася. Це було після того, як журналісти нагадали Юлії Тимошенко анекдот, розказаний нею минулого року з приводу гаданої коаліції ПР і «НУНС»: про те, чому в зайчика й білочки не може бути дітей.