НОВИНИ ПЛЮС

16.09.2008

В Ашгабаті стріляли з гранатометів і танків

У столиці Туркменістану протягом кількох днів, починаючи з п’ятниці, лунали постріли. Як повідомило радіо «Ехо Москви», терористи захопили в Ашгабаті завод із виробництва питної води. Правоохоронці почали обстрілювати завод із БТРів і танків. Подробиць цієї надзвичайної ситуації спершу не повідомляла ні влада, ні офіційні ЗМІ, так само, як і кількості жертв. В інтернеті з’явилася інформація про те, що в морги звозять тіла солдатів строкової служби і поліцейських.

Згодом МЗС Туркменістану, коментуючи дводенну перестрілку, опублікувало повідомлення, згідно з яким в Ашгабаті проходила «операція із затримання злочинців». За неофіційними даними, які наводить газета «Врємя новостєй», злочинців було лише двоє — озброєні гранатометами, вони два дні утримували завод і зрештою були вбиті правоохоронними силами. Очевидно, йдеться про тих самих людей, які на початку минулого тижня нібито вбили співробітників регулярного патруля, до складу якого зазвичай входять поліцейський і два солдати строкової служби. За різними версіями (знову ж таки, неофіційними), це відбулося при спробі затримати чи то підозрюваних у розбійному пограбуванні, чи то терористів–ваххабітів.

У неділю на сайті «Туркменської ініціативи з прав людини» із посиланням на анонімне джерело у Міністерстві внутрішніх сил Туркменістану були опубліковані подробиці подій, згідно з якими під час операції загинуло дев’ятеро співробітників спецслужб. А зі злочинцями зрештою впоралася викликана з Москви спецгрупа чи то ФСБ, чи то МВС.

СМСка в зіткненні американських поїздів не винна

Національна рада з транспортної безпеки США спростувала повідомлення ЗМІ про те, що причиною зіткнення пасажирського і товарного поїздів, яке 12 вересня відбулося під Лос–Анджелесом, стало СМС–повідомлення. Раніше в американській пресі з’явилася інформація, згідно з якою в момент аварії один із машиністів набирав на своїй «мобілці» СМСку. Внаслідок катастрофи загинуло 25 осіб і щонайменше сто отримали поранення. Потяги, жоден із яких не встиг загальмувати, зіштовхнулися на швидкості 120 км/год. Як повідомляє Ен–Бі–Сі, мобільного телефона біля загиблого машиніста пасажирського потяга Роберта Санчеса не знайшли, а ймовірною причиною зіткнення експерти вважають збій у системі оповіщення. За цією версією, Санчес не отримав повідомлення про те, що його поїзд виїхав на червоне світло. Втім імовірність того, що машиніста щось відволікло, також не виключена.

Ураган піднімає ціни на нафту

Ураган «Айк», який розбушувався у США, пошкодив близько десяти нафтових платформ у Мексиканській затоці, що може спричинити різке підвищення цін на нафту. Загалом збитки, завдані стихією, за приблизними підрахунками, можуть становити 100 мільярдів доларів. Ураган атакував штат Техас у ніч із п’ятниці на суботу, змусивши зупинити роботу практично всіх нафтових компаній у Мексиканській затоці та в її околицях, де переробляється близько 20 відсотків усіх нафтопродуктів США.

У Туреччині потонув пором

У Мармуровому морі затонув пором, який прямував із міста Бандирма до Стамбула. На борту судна, яке встигло відійти від берега всього лише на 300 м, перебувало близько 150 пасажирів, 73 вантажівки і два легкових автомобілі. Знайдено тіло одного загиблого, 23 наразі вважаються зниклими безвісти. Інші пасажири встигли врятуватися, зістрибнувши з палуби у воду.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>