Де діяв кривавий спецоб’єкт

16.09.2008

Меморіал жертвам політичних репресій і Голодомору за участі Президента України Віктора Ющенка було відкрито в неділю неподалік Дніпропетровська — на 9му кілометрі Запорізького шосе. Це місце почало фігурувати у громадській свідомості ще з 1989 року — саме тоді Управлінням Комітету державної безпеки у Дніпропетровській області були знайдені документи щодо спеціального об’єкту НКВС загальною площею 1,62 гектара.

Люди спершу стали сюди їздити несанкціоновано. Згодом і влада відгукнулася: у 1995 році Дніпропетровська облдержадміністрація відкрила тут пам’ятний знак — Лабрадоритів Хрест.

Пізніше заговорили і про пам’ятник, для чого оголосили конкурс проектів. Пам’ятникпереможець сягнув у висоту на 6,4 метра і складається з чотирьох основних блоків. Церемонія відкриття монумента, як і мало бути, пройшла стримано — короткі промови, хвилина мовчання, встановлення лампадок.

Водночас тему Голодомору днями зачепили і у Росії, на українську інформаційну кампанію щодо роз’яснення великої трагедії 1932—1933 років Росія відповіла контрпропагандою. І тут, схоже, не скупляться ані на слова, ані на архівні документи. На офіційному сайті МЗС РФ з’явилися копії документів, що свідчать про те, що Москва допомагала Україні під час голоду 1930—1933 років. З наведених документів випливає, що Москва  ледь не щодня ухвалювала рішення щодо різноманітної допомоги голодуючим республікам. Зокрема, для України повертали з портів пшеницю й кукурудзу, призначену для експорту, і навіть закуповували зерно в Персії. Також на сайті є матеріали, що свідчать про бездіяльність українського керівництва у зв’язку з голодом у республіці.

«Я ще не бачив справжніх документів, тому мені важко зараз коментувати їх. Але можу підтвердити тільки те, що ми будемо, як це і заплановано, інформувати світову громадськість про цей геноцид української нації, — коментує міністр закордонних справ України Володимир Огризко низку російських документів. — У нас є свої документи, які чітко і ясно показують, що це був спланований терор проти українського народу». Пан Огризко також додав, що на сьогодні вже схвалено відповідну резолюцію Парламентської асамблеї ОБСЄ, будуть резолюції Генеральної асамблеї ООН та інших міжнародних організацій.