Хтось на кого щось поклав

16.09.2008

У неділю прихильники Блоку Тимошенко і «Нашої України» зібралися у Львові перед пам’ятником Тарасові Шевченку. Вже не як соратники — як опоненти.

Сказати «Демократичній коаліції — Так!» (під таким гаслом проходив «червоносердечний» мітинг) прийшло близько 500 БЮТівців. На заклик «Нашої України» — «Зупини зраду! Підтримай Президента! Захисти Україну» — відгукнулось зо п’ять тисяч львів’ян та мешканців області, які прийшли висловити рішучу незгоду із позицією партії Прем’єр­міністра.

Чи то через те, що аргументи «нашоукраїнців» були значно вагоміші, чи ще з якоїсь причини, але вже за півгодини БЮТівці згорнули прапори й пішли геть. Тож коли близько 17ї на віче прибув народний депутат­«тимошенківець» Андрій Шкіль, його колег на львівському майдані уже не було. Опинившись віч­навіч із громадою, львівський парламентарій не зміг відповісти на декілька політичних запитань, які поставили йому виборці. Тому обурено викрикнув у натовп, що на цьому майдані зібрались «інтелектуально відсталі люди», і в супроводі бійців «Беркута» залишив площу.

Намагаючись виправдатися за те, що програли свій найважливіший львівський майдан, представники БЮТ спробували поширити інформацію, нібито «нашоукраїнці» відключили генератор живлення їхньої сцени. Хоча, на думку опонентів, насправді у народних депутатів Івана Деньковича, Олекси Гудими просто не вистачило слів, аби пояснити, чому політична сила, за яку на виборах віддали голоси мільйони українців, у парламенті об’єдналась із комуністами та «регіоналами» — відверто антиукраїнськими партіями.

До речі, виконавчий комітет Львівської обласної організації партії «Народний союз «Наша Україна» ще 25 липня подав до мерії міста заявку на проведення масових заходів 1314 вересня на площі перед пам’ятником Шевченкові у Львові з метою проведення акції на підтримку вступу України до НАТО. Незважаючи на це, представники БЮТ спромоглися за декілька днів до 14 вересня зареєструвати свою заявку на цю саму площу. Коли народні депутати від «НУНС» намагалися узгодити проведення масових заходів, народний депутат Денькович банально не брав слухавку. За тим же принципом, за яким БЮТ не реагує на пропозицію «Нашої України» провести засідання коаліційної ради.

* * *

Таврували ганьбою Блок Тимошенко і на Закарпатті. Щоправда, назвати організовану там акцію «народною» складно. На «живий ланцюг», вишикуваний на підтримку Президента Ющенка, зібралася переважно молодь. Як стверджують у БЮТ, «ланцюг» був організований місцевою владою за вказівкою згори, а його учасників — студентів і бюджетних працівників — зганяли на акцію примусово.

Організатором заходу є нібито голова Перечинської райдержадміністрації Михайло Данча. Який завдяки цій акції неабияк прославився. І неабияк осоромив своїх покровителів. «Зіркова мить» пана Данчі настала тоді, коли до нього з відеокамерою підійшов давній опонент Іван Погоріляк, який знімав усе це дійство «для історії». Пообіцявши засунути камеру панові Погорілякові в одне з інтимних місць, голова району не скупився на нецензурні вислови, з яких чи не найпристойнішим було повідомлення про те, що лідерка БЮТ — «к..ва з косою».

Завдяки інтернету, в якому негайно було розтиражоване це відео, про те, який саме орган Данча «клав» на Погоріляка, дізналася вся Україна. Обурений лексиконом державного чиновника нардепБЮТівець Віктор Уколов навіть звернувся до Президента з листом, у якому вимагає звільнити скандального чиновника. У відповідь керівництво області доручило створити комісію для розслідування всіх обставин інциденту, за результатами якого щодо Данчі й обіцяють ухвалити відповідне рішення.