Офіцери й тваринники: «Тьху–тьху, щоби не наврочити!..»

16.09.2008
Офіцери й тваринники: «Тьху–тьху, щоби не наврочити!..»

Перший віце–прем’єр Олександр Турчинов: «По склянці «Боржомі», Юліє Володимирівно, — за ваші ідеї!».

Уряд нарешті визначився з бюджетом на 2009 рік. Міністри витратили цілих чотири години у свій законний вихідний — суботу, але таки зуміли звести воєдино цифри прибутків та витрат і явити їх народові. А вже вчора, відповідно до законодавства, спеціально навчений кур’єр приніс папку із написом «Бюджет–2009» до відомої будівлі зі скляним куполом, де плоди старань міністрів має уважно вивчити кожен із 450 народних депутатів.

 

Не забудьте про політичних партнерів!

Доходи державного бюджету наступного року мають становити 285 мільярдів гривень, витрати — 302,4 мільярда. Експерти сходяться на думці, що заробити таку суму буде не надто важко. «Співставлення обсягів бюджету й ВВП показують, що цифра 285 мільярдів є цілком реальною, — сказав «УМ» директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. — До того ж інфляція, ймовірно, буде вищою, ніж заплановані урядом 9,5. А це значить, що зібрати вказану суму буде легше».

Утім пересічного українця, чиновника та народного обранця значно більше цікавлять не шляхи заробляння, а на які потреби витрачатимуться державні мільярди. Кабінет Міністрів розповів про них лише в дуже загальних рисах. Так, 28 мільярдів гривень — це наші борги, які держава мусить повернути наступного року. «Це дуже велике навантаження на бюджет», — погодився міністр фінансів Віктор Пинзеник. Цілих 44 мільярди отримає Пенсійний фонд у вигляді державної підтримки. Це, до речі, на четверть більше, ніж торік. Лише трохи менше — 24,5 мільярда — щедро перекажуть на рахунок «Укравтодору»: Євро–2012 невмолимо наближається, а дороги в нас, самі знаєте, які. Міністерство оборони матиме у своєму розпорядженні майже наполовину більше, ніж нині — понад 14 мільярдів. Плюс 2,5 мільярда це відомство отримає для закупівлі й модернізації озброєння, що на цілих 80% більше. Не забули і про шахтарів, проблемами яких серйозно зацікавилася лідер БЮТу перед імовірним створенням коаліції з Партією регіонів — вугільники отримають 22,3 мільярда гривень. На запитання, звідки з’являться такі шалені гроші, Віктор Пинзеник оптимістично пообіцяв, що завдяки збільшенню ціни на продукцію державних шахт, а також збільшенню видобутку чорного золота.

3,7 мільярда припаде українським тваринникам у вигляді дотації — у півтора раза більше, ніж нині. Інші витрати, про які довідалася громадськість, виглядають значно скромніше: 1,2 мільярда славетним літакобудівникам (було 790 мільйонів), 914 мільйонів на ракетно–космічну галузь (було 367 млн.), 612 мільйонів — для створення власного ядерного циклу (було 230 млн.), 606 мільйонів — мужнім МНСникам для закупівлі спеціальної техніки (було 329 млн.) плюс ще 450 — на фінансування програми «Укриття».

Це добре, коли він хоче багато...

Але не виключено, вважають аналітики, що бадьорі цифри щедрого фінансування так і залишаться на папері. Насамперед, через дефіцит бюджету в розмірі 17 мільярдів гривень. «Уряд знову використав такі ж самі підходи, що й під час формування бюджету–2008, який повністю провалено, — повідомив «УМ» директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. — Досвід показує, що для України не можна ухвалювати дефіцитний бюджет. Так, нинішня «дірка» в розмірі 21 мільярда гривень залишається незакритою, і уряд робить вигляд, ніби нічого не трапилося — про зміни до бюджету–2008 вже ніхто й не згадує. Це, до речі, дуже непрофесійно. Об’єктивних причин провалу більше, ніж досить: приватизація провалилися, зовнішні запозичення здійснити не вдалося — наші євробонди не користуються попитом на розвинених ринках. Але якщо цього не вдалося зробити нині, то чому уряд вважає, що завтра у нього все вийде?!!».

Під держбюджетом наступного року закладено велику кількість мін. Так, досі офіційно не названо цифру–прогноз ціни на газ, яку Міністерство економіки використовувало у своїх підрахунках. Керівник головної служби соціально–економічного розвитку секретаріату Президента Роман Жуковський заявив, що їхні фахівці уважно проаналізували бюджет і дійшли висновку — уряд заклав цифру 250 доларів за тисячу кубометрів. Нині, як відомо, Україна платить 179,5 долара, але міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров нещодавно заявив: ціна блакитного палива для нашої держави зросте приблизно вдвічі. Якщо й справді ми платитимемо 360 доларів, то урядовцям доведеться переглядати більшість показників — звичайно ж, у мінус для економіки.

«Я не помітив у цьому варіанті бюджету, як рятувати «Нафтогаз України», — додав Олег Соскін. — У наступному році спливає термін погашення старих боргів. Ми винні два мільярди доларів. Я не зрозумів — чим держава планує розраховуватися? Банкрутством «Нафтогазу»? Трубопроводом? Або інше — в бюджеті йдеться про інвестиційні програми. У мене запитання — які це програми? Хто їх бачив? Жодного громадського обговорення законопроекту не було».

Аналітики закидають: незрозуміло, яким бачить Кабмін механізм встановлення курсу гривні. Прив’язка здійснюватиметься до долара, євро, кошика валют? Економісти невдоволені зростанням дотацій, вважаючи такий шлях допомоги галузі вкрай неефективним — при ньому краще житимуть збиткові господарства, а не ті, які прагнуть розвиватися.

Ще один камінь спотикання — проходження документа через Верховну Раду. Малоймовірно, що депутати відкинуть формування нової коаліції або підготовку до позачергових виборів і займатимуться бюджетом. Тож голосування з цього приводу доведеться зачекати. Якщо ж уряд Юлії Тимошенко таки піде у відставку, то... «Ви ж знаєте — кожен новий уряд завжди переглядає бюджет», — сказав Василь Юрчишин.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>