Покотилося з Верховної до місцевих

12.09.2008

Сторони, які внаслідок розпаду коаліції опинилися по різні боки барикад, почали боротьбу за місцеві ради. Сумська обласна рада звернулася до Президента із закликом оголосити проведення одночасних позачергових парламентських і президентських виборів. Депутати закликали Президента «визнати власні помилки, припинити ескалацію конфлікту, забути про майбутні президентські вибори і припинити будь–яку деструктивну діяльність щодо українського парламенту».

Звернення підтримали депутати з фракцій БЮТ, ПР, СПУ, КПУ і Блоку Вітренко, повідомила агенція УНІАН. Фракція «Наша України» на сесії була відсутня. Пізніше «нашоукраїнці» заявили про те, що рішення Сумської облради було сфальсифікованим. Голова фракції «НУ» Володимир Ладик повідомив, що під час голосування було зараховано голоси тих депутатів, які насправді не голосували.

Рішення Сумської обласної ради — відгомін подій у Києві. Блок Юлії Тимошенко вирішив виправдати свої голосування з Партією регіонів, тому в кількох регіонах виступив з ініціативою провести сесії рад, які звинуватили б Президента в розвалі коаліції. Не виключено, що відтак місцеві парламенти закличуть і до формування «широкої» коаліції у ВР.

«Останні дні засвідчують спроби керівництва уряду перенести дестабілізацію політичної ситуації на місцевий рівень», — заявив із цього приводу заступник глави секретаріату Президента Роман Безсмертний. Глава держави Віктор Ющенко, як уже повідомляла «УМ», закликав не піддаватися на провокації.