Голодна, але професійна

10.09.2008

Вимогу прем’єр–міністра Юлії Тимо­шенко перевести з 1 січня 2009 року ціле військо на комплектування за контрактом неможливо виконати фізично. Про це спокійно і без істерики, з цифрами в руках, учора повідомив міністр оборони Юрій Єхануров. «У тих умовах, які склалися у світі й в регіоні, ми не можемо далі скорочувати армію, — сказав міністр. — Цієї осені відбудеться повноцінний призов». Головна перепона на шляху до професійного війська все та ж — удвічі менше, ніж потрібно, фінансування. Поки Прем’єрка заявляє про відмову від призову, міністр оборони констатує: коштів на харчі для українського війська вистачить тільки до 31 жовтня. Тим часом продовжується відключення від електрики чергових військових частин, які перші мають реагувати на можливу загрозу ззовні.

Чому так сталося? Держбюджетом на 2008 рік передбачено фінансування війська в розмірі 9,9 мільярда гривень. Це 1,03% від ВВП країни і 57% від потреби армії. «Це найнижчий рівень фінансування за всю історію Збройних сил України», — каже пан Єхануров. За таких умов армія перетвориться з інструменту захисту країни в зграю «їдунів»: якщо Верховна Рада найближчим часом не компенсує «недобір» у військовому бюджеті, армія змушена буде «їсти» власну зброю. «Ми переведемо кошти з озброєння на харчування. Армія голодна не залишиться. Але розвиток припиниться повністю», — каже міністр оборони.

Чи замислюються автори гучних заяв над тим, як в таких умовах відмовитися від призову з початку наступного року, але зараз ситуація з контрактною армією така: є 53 тисячі контрактників, планом на цей рік армія мала набрати ще 7,5 тисячі, але реально на роботу у війську, за яку платять 850 гривень на місяць, прийшло лише 1211 добровольців. Наступного року заплановано набрати ще 9750, а у 2010–му — ще 11 тисяч контрактників. Якби навіть на це виділили необхідне фінансування, це неможливо фізично, адже при чинних зарплатах армійські центри комплектації за контрактом не витримують конкуренції на ринку праці. Тим часом скорочення армії зупинили повністю, а кількість військовослужбовців планують збільшити зі 148 тисяч цьогоріч, до 162 тисяч наступного року — у світі стає гарячіше. «Недостатнє фінансування війська — пряме заохочення до агресії проти нашої країни. Я звертаюся до депутатів Верховної Ради: ви не є п’ятою колоною, ви не хочете годувати чужу армію, тож допоможіть своїй», — сказав міністр оборони.