Харків прощається з Кернесом?

09.09.2008

Наприкінці минулого тижня пройшло засідання Тимчасової слідчої комісії, що за дорученням депутатів Верховної Ради вивчає діяльність керівників харківської міської влади. Озвучена інформація для мера Михайла Добкіна та секретаря Геннадія Кернеса виявилася досить невтішною. ТСК «зробила висновок про необхідність проведення дострокових виборів харківського міського голови та міськради». А голова комісії Олег Ляшко виступив ще й з пропозицією позбавити скандально відомий харківський дует статусу державних чиновників. За його словами, депутати ВР мають усі докази того, що згадані високопосадовці вживали кокаїн. Є в розпорядженні комісії й дані про розкрадання Кернесом—Добкіним через підставні фірми гектарів харківської землі, а також про сумнівні операції з бюджетними коштами, організацію злочинних схем в економічній сфері, перевищення службових повноважень.

З тим, що дії мера та секретаря несумісні зі званням державного чиновника, погодився днями і начальник обласного управління міліції Віктор Развадовський. Причому згадав не лише землю та кокаїн, а й таємничу хворобу Геннадія Кернеса, яка нібито підтверджена медичною експертизою. Сам діагноз головний полісмен області озвучити не наважився, але послався на копію довідки, що розмістили на власних сайтах одразу кілька вітчизняних інформагентств. Якщо вірити написаному, то секретар міськради страждає на одну з форм психопатії. Саме тому пан Развадовський має намір озвучити цю проблему на державному рівні з тим, аби компетентні органи визначили, чи сумісне це захворювання зі статусом держслужбовця третього рангу.

А Олег Ляшко нарешті пояснив в інтерв’ю УНІАН причину того, чому Добкін з Кернесом, попри численні звинувачення, що постійно лунають на їхню адресу, й понині не постали перед жодним судом. Виявляється, в країні важко знайти суддю, який би зважився на розгляд зібраних проти них матеріалів. Тобто «слуги Феміди» просто не беруть у провадження ці документи. А таких документів упродовж кількох років зібралося вже стільки, що усі ці звіти з численними додатками можна перевозити окремою вантажівкою, каже Ляшко. Відмовляються ж судді розглядати ці справи, на його думку, з дуже різних причин. «Звідки рішення візьмуться, — розмірковує депутат­«бютівець», — якщо місцевим суддям виділяють землю, дають можливість робити бізнес з владою і так далі». Не виключено також, вважає голова Тимчасової слідчої комісії, що харківські чільники мають покровителів і у Верховній Раді, і в секретаріаті Президента. Тому, обіцяє Ляшко, якщо ТСК не вдасться довести цю справу до логічного завершення, вони назвуть прізвища всіх високопосадовців, які допомагають Добкіну та Кернесу уникати відповідальності.

У свою чергу, Михайло Добкін та Геннадій Кернес відреагували на нову інформацію із залізним спокоєм. Мер послався на зайнятість і від коментарів категорично відмовився. А секретар міськради спочатку заявив пресі, що взагалі не знає, хто такі Ляшко з Развадовським. А коли розібрався, то за традицією звинуватив їх у виконанні замовленого проти нього наклепу. Замовники, на його думку, усе ті ж — міністр МВС Юрій Луценко та народний депутат Олександр Фельдман.