Усім по заслугах

28.08.2008

Відкриваючи вчора засідання уряду, Прем’єр–міністр сказала, що на даний момент головною проблемою залишаються відновні роботи в постраждалих від повені регіонах. «Інфраструктура відновлюється, ми контролюємо цей процес, але є багато невирішених питань. Зокрема таких, як відбудова навчальних закладів», — констатувала Юлія Володимирівна. Вона зазначила, що тут із 1 вересня всі ВНЗ, школи і дитячі садочки розпочнуть роботу, а для уряду процес відновних робіт закладів освіти стане другим пріоритетом після відновлення житлових будинків для постраждалих від повені. Капітальний ремонт шкіл продовжать і після 1 вересня. Тимошенко також пообіцяла, що кошти на це в держави є, їх усі отримають повною мірою.

Проте всі заклади освіти в підтоплених районах перебувають у критичному стані. І якщо вони не зруйновані, то затоплені ґрунтовими водами, а до початку навчального року залишилося кілька днів. Ентузіазм і переконання глави уряду про спроможність вчасно розпочати в постраждалих від повені районах навчання викликає певний сумнів. Але час покаже. Конкретних сум на всі ці проблеми очільниця уряду не назвала, повідомивши лише, що кошторис ведуть відповідні урядові й місцеві комісії. Проводять спільну робота й за нецільове використання коштів покарають усіх, хто зазіхне «хапонути» грошей на людській біді.

Наступним питанням порядку денного засідання уряду було ухвалення державної програми реформування оборонно–промислового комплексу на період до 2013 року, і її таки ухвалили. Віднині оборонна й наближені до них галузі зможуть щороку розраховувати на додаткових 50 мільйонів гривень із держбюджету, а також на залучення інших джерел фінансування. Загалом вартість програми становить 13 млрд. гривень. У коментарі для преси міністр промислової політики Володимир Новицький сказав, що по суті цей документ дасть можливість запровадити новітні технології, відновити виробництво на всіх військовопромислових об’єктах держави і, зокрема, відновити військове літакобудування.

Далі на урядовому зібранні йшлося про урочисте — про наших олімпійців. Тут Юлія Володимирівна, можливо, уперше за весь протокольний час, щиро усміхнулась і повідомила, що вона пропонує провести окреме засідання Кабінету Міністрів, на якому вшанують українських спортсменів, які повернулися з Олімпіади в Пекіні. «Я доручаю підготовати таке засідання, запросити всіх призерів Олімпіади, керівництво НОК і дати від нас (уряду) почесні грамоти тим, хто отримав нагороди, і видати всім, хто заслужив, фінансові заохочення, які ми обіцяли напередодні Олімпіади. 27 медалей, 11–те місце у світі — це прекрасний результат», — щиро пораділа Прем’єрка.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кабінет Міністрів затвердив порядок перетинання державного кордону військовослужбовцями, військовими кораблями (суднами забезпечення) і літальними апаратами Чорноморського флоту Росії, що перебуває в Україні. «На виконання указу Президента уряд затвердив всі необхідні форми», — заявив перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак, інформують «Українські новини». Шлапак зазначив, що постанова ще не підписана Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко, однак вона дала вказівку оприлюднити цю постанову в середу.