Державний Гімн під караоке від Скрипки

28.08.2008

На Хрещатику, де зазвичай «Караоке на Майдані» веде Ігор Кондратюк, днями своє караоке вів Олег Скрипка. Обійшлося без «Шансу» та яєць у подарунок; караоке від Скрипки відзначалося патріотичним характером і піснями. А саме Гімном — українським державним та «оптимістично переробленим» із новоствореного альбому.

На імпровізованій сцені, дуетом і поодинці, восьмеро учасників заспівали український Гімн. Перед виходом кожному з них ставили запитання: «Коли і ким був написаний Гімн України?». Наче просто. Але виявилось, що не зовсім. Про те, що Гімн написаний у 1862 році, слова — Павла Чубинського, а музика — Михайла Вербицького, знала лише одна учасниця, пластунка зі Львова Соломія Кейван. Вона й співала гарно. Проте Олег, пояснивши, що є симпатії сентиментальні, а є реальність, переможцем визнав Дмитра з Луганської області, який співав найпершим. Отримавши приз — МР3плеєр та диск «Гімн — Славень України», Дмитро сказав: «Мені було дуже приємно, я щиро дякую! Наша країна прославить себе!». Соломія Кейван стала другою і отримала в подарунок диски: «Шедеври української музики» та «Гімн —Славень України». Після конкурсу, фотографування та автографсесії Олег Скрипка зізнався, що вважає наш Гімн песимістичним. «Я сам пропагую філософію боротьби не проти когось чи проти чогось, а боротьбу за що. І от нова версія, вона пропагує боротьбу за щось. Ми живемо в Україні, яка дуже сильно відрізняється від країни ХІХ століття, кардинально. У нас є державність, а текст Гімну, який ми зараз співаємо, написаний у стані бездержавності. Я не пропоную «Славень України» визнавати офіційним, але у приваті його можна поспівати під караоке» — сказав музикант.

Альбом «Гімн — Славень України» — складається з двох дисків. На першому — «Ще не вмерла Україна», Славень України «Квітне наша Україна», фотоальбом «Український живопис XIX — початку XX століть» та народні версії Славня України. Другий диск — караоке. «Гімн — Славень України» із видавництва «Країна мрій» уже «покотився» в українські магазини.

Анна ШКІЛЬНА