Російське дежа вю

21.08.2008
Російське дежа вю

Російська армія в Грузії діє за принципом Вінні-Пуха: входить, виходить і входить. (Фото Рейтер.)

Імовірно, час у Кремлі біжить у якомусь зворотному напрямку. Президент Росії Дмитро Медведєв минулого тижня заявляв, ніби російські війська вже виведені з Грузії, а вони й далі зрівнювали країну з землею. Потім була заява, що війська знову виводяться. А через кілька днів після цього (а саме позавчора), під час телефонної розмови з президентом Франції, Медведєв пообіцяв, що «до 22 серпня, після закінчення облаштування КПП та місць розміщення наших миротворців, вони будуть відведені в тимчасову зону безпеки, визначену Змішаною контрольною комісією в 1999 році. Решта контингенту, який «надано на підкріплення миротворцям», буде відведена на територію Південної Осетії і в Росію».

Російська мова, звичайно, «велика і могут­ня», але президент Медведєв, прем’єр Путін та російський генералітет використовують винятково слово «відведення», а не «вихід» російських військ. «Відведення» — це ніби вихід на вечірню прогулянку, що передбачає повернення. А «вихід» — це може бути і назавжди.

Кремль дуже сильний у пропагандистській «філології». І залюбки демонструє її в Раді безпеки ООН. Тут у Москви улюблене слово — «вето», а вислів — «самі ви такі». Цим висловом російський посол при ООН Віталій Чуркін пояснив, чому він накладає вето на новий проект резолюції стосовно подій у Грузії, який мали розглядати в ніч із вівторка на середу за київським часом. Поки Чуркін знає таке слово як «вето», жодної резолюції з хоча б маленьким натяком на засудження агресії Росії щодо суверенної держави прийнято не буде.

Учора до Тбілісі з Брюсселя прибув глава МЗС Великої Британії Девід Мілібанд. Він розповість президенту Грузії Ми­хаїлу Саакашвілі про рішення засідання міністрів закордонних справ країн НАТО, яке відбулося напередодні. Альянс заявив, що не може будувати з Росією нормальні відносини, доки її війська залишаються на території Грузії.

Як не дивно, але Росія надала згоду на присутність у регіоні військових спостерігачів ОБСЄ, які співпрацюватимуть із патрулями в тимчасовій зоні безпеки — аби Москву не заносило «у філології» при описанні подій. Перші 20 спостерігачів будуть розміщені в районах Грузії, що прилягають до Південної Осетії. У най­ближчі дні прибудуть ще 80 осіб, але наразі не вказується, де вони будуть дислоковані.

А загалом сценарій подальших дій Росії справджується. Учора парламент самопроголошеної Республіки Абхазія склав формальне подання до Російської Федерації про визнання незалежності. Черга за Південною Осетією.

 

ОЦІНКИ
Як нам стерпіти Чорноморський флот

Президент Віктор Ющенко заявляє, що Україна виконуватиме угоду, якою передбачено перебування Чорноморського флоту РФ на її території до 2017 року. «Україна взяла зобов’язання про те, що на її території до 2017 року перебуватиме Чорноморський флот РФ», — сказав учора Президент. За його словами, за будьяких умов не можна ставити під питання виконання угоди про тимчасове перебування ЧФ Росії, хоч би який дискомфорт не привносила ця ситуація, у тому числі й те, що ЧФ брав участь у конфлікті на Кавказі.

Віктор Ющенко наголосив однак, що треба вирішувати проблемні питання, зокрема стосовно використання Чорноморським флотом землі, активів та радіочастот України. Глава держави висловив сподівання, що російська сторона після подій у Грузії відгукнеться на ініціативу України щодо вирішення проблемних питань по ЧФ на базі українсько­російської міждержавної комісії під головуванням двох президентів, передає УНІАН.

Україна сьогодні як ніколи потребує вагомих гарантій безпеки, вважає Президент. «Нам потрібно чесно дивитись в очі один одному і дбати про нашу територіальну цілісність і національну незалежність, — каже Ющенко. — Національна безпекова політика на чесному слові не будується. У нас повинні бути більш суттєві аргументи, які дають відповідь на нашу цілісність, незалежність, суверенітет не на рік, не на п’ять, а на віки».

Тим часом прибуття чотирьох кораблів ЧФ РФ на базу в Севастополь затримується. Замість прибути вчора, як було вказано в офіційному повідомленні ЧФ РФ, вони мають прийти до Кримського узбережжя лише сьогодні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>