«Сніг» серед літа

14.08.2008
«Сніг» серед літа

Лупа може з’явитись у будь–кого. (Фото з сайту www.curemed.ru.)

Звісно ж, лупа не здатна поставити жирний хрест на особистому житті вродливої дівчини або на кар’єрному зростанні тямущого хлопця, як це намагається донести до українців телереклама. Утім і настрій від споглядання сірувато–білих лусочок на своєму волоссі й одязі в жодної людини не покращиться. Особливо якщо процес випадання «снігу» на голову супроводжується свербінням шкіри і бажанням занурити голову в холодну воду. З яких причин здорова шкіра перетворюється на комбінат з цілодобового виготовлення бридких «пластівців»? Як можна позбутися цього неестетичного явища? Чим ризикують люди, які сліпо довіряють рекламі й купують засоби, «на сто відсотків ефективні проти лупи»? «УМ» шукала відповіді на ці та інші запитання.

 

Клітинні «вискочки» шкодять іміджу

За даними ВООЗ, від лупи страждають 30 відсотків населення нашої планети. Іншими словами, зі ста ваших знайомих, родичів, колег по роботі тридцятеро мають проблеми зі «снігопадом», який із дошкульною регулярністю мете на їхні коси. Найцікавіше, що засоби, які допоможуть позбутися лупи дядькові Петру, виявляться абсолютно недієвими для тітки Варвари. А все тому, що причин для утворення лупи існує дуже багато. І методи лікування різних видів істотно відрізняються.

Але що робить більшість людей, помітивши у себе на плечах небажаний «наліт»? Клюють на рекламу і купують шампунь, який начебто на 100 відсотків усуває лупу. І мало хто здогадується, що цей продукт не може ліквідувати причини «снігопаду», а лише зменшує зовнішні прояви захворювання шкіри голови. До складу таких шампунів входять компоненти, які активно відлущують лупу. Миєш голову щодня — і проблема стає невидимою. Але ж не зникає! Тому, як ствер­джує дермато–косметолог однієї з одеських приватних клінік Тамара Василець, перш ніж вирушати до магазину чи аптеки по ліки проти лупи, пацієнт має проконсультуватись із лікарем. Адже бувають випадки, коли вироблення лупи провокує хворий кишечник, скандальне розлучення, важкий перебіг вагітності, любов до цигарки і навіть... застосування шампуню від лупи — якщо його неправильно підібрали. І для того, щоб виглядати естетично, треба не просто затоваритися набором диво–бальзамів, а пролікуватись у гастроентеролога, ендокринолога, невропатолога чи в іншого спеціаліста.

Як утворюється лупа? Здорова шкіра голови постійно оновлюється: старі клітини відмирають, піднімаються з глибоких шарів шкіри, а на їхнє місце приходять новонароджені «продовжувачі великої справи». На поверхні шкіри мертві клітини перетворюються в пил, непомітний для нашого ока, й розпорошуються без будь–яких візуальних спецефектів. У людини з порушеним обміном речовин процес відбувається інакше. Клітини потрапляють нагору швидше, ніж у нормі, стають товстішими, змінюють колір з прозорого на білий і починають прилипати одна до одної. Тоді замість прозорого пилу з голови висипаються усім помітні «пластівці» — лупа.

Зарадити лихові в такій ситуації досить просто. Якщо у вас немає сумніву, що грибок тут ні до чого, сміливо купуйте засіб, який нормалізує життєвий цикл клітин шкіри, відлущує мертвий епідерміс і знімає запалення (про те, яку роботу виконують різні компоненти шампунів проти лупи, читайте трохи нижче).

Коли грибки полюблять сало...

Одним із головних винуватців виникнення лупи є крихітний грибок під назвою овальний питироспорум. Це підтвердили дослідження професора університету міста Ньюкасл–апон–Тайн Сема Шустера. Науковець пояснив, що грибок, який тихо–мирно живе на голові практично кожної людини, у певних ситуаціях перетворюється на зловісного агресора. Коли сальні залози виробляють забагато мастила, грибок починає активно розмножуватись і спричиняє місцеве запалення, а також прискорене оновлення клітин шкіри голови. Як наслідок — на плечі сиплеться лупа.

Найоптимальніший спосіб розв’язання проблеми — купити лікувальний шампунь, який одночасно відлущує мертві клітини епідермісу, зменшує швидкість утворення нових клітин шкіри і не дає активно розмножуватись грибку. Порекомендувати такий засіб може тільки лікар. Вибираючи шампунь самотужки, пацієнт ризикує викинути гроші на вітер, не отримавши очікуваного полегшення.

Досить поширена причина виникнення лупи — гормональний дисбаланс. Неважко помітити, що і сіруваті лусочки на голові і прищі на обличчі супроводжують гормональну перебудову організму підлітка. У вагітних жінок, жінок після пологів, під час клімаксу, а також в інших ситуаціях, коли гормони «скачуть», може з’явитися лупа. Чим зарадити у такій ситуації? По–перше, треба знімати запалення, зміцнювати шкіру волосся й відлущувати мертвий епідерміс, тобто ліквідувати неприємні симптоми захворювання. По–друге, вирівнювати гормональне тло (як саме — скаже лікар) або чекати, поки воно нормалізується самостійно з часом.

Жир у тарілці — сало на потилиці

Окрім того, до появи лупи часто призводить неправильне харчування. Як розповіла «УМ» пані Василець, коли в раціоні людини забагато жирного і солодкого, не вистачає необхідних вітамінів та мікроелементів, обмінні процеси в організмі стають далекими від ідеалу. На це моментально реагують мільйони сальних залоз, розташованих на шкірі голови. Ці дрібні органи виробляють мастило, яке не дає шкірі пересихати. При обмінних порушеннях сала стає занадто багато — на шкірі утворюється щільна плівка, яка затримує мертві клітини епідермісу й перешкоджає їхньому прозорому й непомітному «відльоту» з голови. Жирна жовтувата лупа, яка виникає таким чином, робить шевелюру тьмяною, склеює волосини в неакуратні пасма і з’являється знову буквально через декілька годин після миття голови.

Позбутися лупи в такій ситуації складніше. Пацієнту треба мити голову шампунем чи бальзамом, який нормалізує роботу сальних залоз, відлущує зайве і знімає свербіж. А ще — змінити свій раціон, відмовившись від гострих, солоних, смажених, жирних страв, алкоголю, і зменшивши вживання солодких продуктів (йдеться і про тістечка, цукерки, і про дуже солодкі фрукти). Водночас варто налягти на овочі (особливо щойно зірвані з городу), несолодкі фрукти, молочні й кисломолочні продукти. Не забудьте і про достатню кількість вітамінів та мікроелементів, від яких залежать обмінні процеси. Для усунення лупи важливий цинк, а також вітаміни груп А, В, С, Е, D. Ви можете як наїдатися яблуками, морквою, кабачками, бананами й цибулею, так і придбати готовий комплекс полівітамінів, який максимально задовольнить потреби організму в корисних «дрібницях».

До факторів, які провокують появу «сніжинок» на волоссі, також належить паління, зловживання алкоголем, хронічна перевтома, постійні стреси — все, що негативно впливає на обмінні процеси, і, зрештою, стан імунної системи організму. Відмовившись від шкідливих звичок та зміцнивши нервову систему, більшість пацієнтів прощається з лупою.

На етикетці будь–якого косметичного та лікувального шампуню, бальзаму, маски тощо обов’язково зазначається склад засобу. Але розшифровка — чим саме корисний той чи інший компонент — дається не завжди. І дарма! За даними Європейського медичного союзу, серед головних інгредієнтів лікувальних шампунів проти лупи можна виділити такі:

1. Кетоконазол — найвідоміший протигрибковий засіб, який застосовується для ліквідації лупи саме грибкового походження. Зменшує виділення шкірного сала, працює проти випадання й витончення волосин. Речовина легко змивається водою, тож для кращого результату шампунь із кетоконазолом слід тримати на волоссі протягом 5—7 хвилин.

2. Цинк пиритіон (інша назва — пиритіонат цинку) — має виражені й тривалі протигрибкові, антибактеріальні й протизапальні властивості.

3. Міконазол, клімбазол, клотримазол — відновлюють баланс мікрофлори шкіри волосистої частини голови.

4. Ламерон — сприяє нормалізації діяльності сальних залоз, не дозволяє волоссю злипатися в неакуратні пасма.

5. Кертіол — регулює клітинний обмін.

6. Дисульфід селену — активна протигрибкова речовина, яка до того ж зменшує виділення шкірного сала.

7. Октопирокс (пироктон оламін) — сповільнює прискорений процес відновлення шкіри, щоб клітини не відмирали вже через тиждень після свого народження, а проходили нормальний життєвий цикл (близько місяця). Речовина, надовго залишаючись на шкірі голови й волоссі, має незначну протигрибкову активність, зменшує подразнення, знімає свербіж.

8. Дьоготь, як і октопирокс, приводить до норми тривалість життя клітин шкіри. Окрім того, зменшує виділення шкірного жиру, звужує кровоносні судини, сприяє очищенню шкіри від жиру й лупи, знімає навіть сильне подразнення тканин.

9. Гексамідин диізотіонат — антибактеріальна речовина.

10. Іхтіол — нормалізує цикл відновлення клітин, має протизапальну дію.

11. Сірка — відлущує шкіру, не дає клітинам лупи склеюватись у помітні для ока сірувато–білі «сніжинки». Живить і укріплює волосся.

12. Саліцилова кислота — також чудово відлущує шкіру. Під дією речовини пластівці лупи руйнуються, стають дрібнішими і не так впадають у вічі. Зменшує запалення шкіри голови.

Сподіваємось, цей короткий довідничок допоможе вам розібратись у розмаїтті засобів проти «снігопаду» на волоссі.

 

ДО РЕЧІ

Після миття голови дуже корисно вилити на волосся підкислену воду. У літрі води слід розчинити сік від половинки лимону або одну столову ложку яблучного оцту. Отриманим розчином треба промити волосся і шкіру голови, а вже потім йти сушитись. Підкислена купель відновлює рН–баланс нашої шкіри, який позитивно впливає на імунний статус клітин.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Узагалі–то змити лупу може будь–який шампунь. Ось тільки новоприбулі лусочки брудно–білого кольору з’являться на шкірі ще до того, як волосся остаточно висохне після банної процедури. Тому краще використовувати не звичайні шампуні, а лікувальні — ті, що продаються в аптеках. Вони містять не лише барвники, ароматизатори, очисні речовини, а й протигрибкові, кератолітичні, цитостатичні компоненти, екстракти трав, які стримують процес утворення лупи, зменшують активність сальних залоз, прибирають надлишки шкірного сала і знімають запалення.