Подушкою — по комунізму

09.08.2008

Китайська влада заборонила всі форми протесту та акції на підтримку Тибету під час проведення Олімпіади, але завжди знайдуться «винахідники», як обійти заборони. Американський пастор, професор філософії Каліфорнійського коледжу Едді Ромеро винайняв два номери в найдорожчих готелях Пекіна — «Трейдерз» та «Новотель», розмалював та розписав їх стіни гаслами на підтримку китайських політв’язнів, розпоров подушки та розклав на ліжках ляльки, які імітують страчених китайською владою, зняв усе це на відео і... втік, не заплативши. Його друзі електронною поштою повідомили журналістам про акцію.

Акція Ромеро доводить, що іноземці все ж можуть пошити в дурні та висміяти китайські служби безпеки, пише агенція «Ассошіейтед прес». Готелі підрахували, що збитки кожного з них становлять по 1500 доларів. Китайська поліція відмовляється коментувати цей інцидент, а друзі Ромеро стверджують, що пастор надалі переховується в Китаї, але все ж здасться місцевій владі після закінчення Ігор. План своєї акції він обдумував сім років, відколи було повідомлено, що Китай отримав право проводити Олімпіаду.

Тим часом члени організації «Репортери без кордонів» рівно за 12 годин до початку Олімпіади за допомогою сучасної технічної апаратури ввийшли на частоту популярної пекінської радіостанції і передали на її хвилях заклики китайською мовою до скасування в Китаї цензури та звільнення політичних в’язнів.