Коли закінчиться клоунада?

26.07.2008

Прокуратура Харкова заборонила секретареві міськради Геннадію Кернесу залишати межі міста. Про це повідомив міністр Юрій Луценко на своїй позавчорашній прес–конференції, не уточнивши, щоправда, яка саме з чотирьох кримінальних справ, у яких фігурує харківський віце–мер, стала причиною жорст­кої примусової санкції. Сам герой інформаційних хронік пов’язує рішення правоохоронців зі «справою депутата Руденка» — обласна прокуратура порушила її після того, як Кернес на сходах міськради ударив депутата–«нашоукраїнця» ногою.

Адвокати пана Кернеса намагалися оскаржити постанову про невиїзд у суді, але програли в першій інстанції. Подавши апеляцію, тепер вони чекають, коли Верховний Суд визначиться з регіоном, на теренах якого слуги Феміди розставлять у резонансній справі всі крапки над «і».

Тим часом міліція продовжує наполегливо запрошувати секретаря міськради на допит до слідчого управління МВС. Наступного дня після того, як Кернеса силоміць возили на допит до Києва, стражі порядку намагалися вручити йому повістку — перед прес–конференцією, яку Кернес зібрав, аби поділитися враженнями від пригод. Але міліціонерам перекрили дорогу працівники мерії. Правоохоронці не відступилися і кількома годинами пізніше таки зайшли до робочого кабінету Кернеса. Проте й після цього секретар не взяв міністерський папір із їхніх рук. Панові Геннадію не сподобалося, що відомчий аркуш… складений учетверо. Другий примірник скандального управлінця теж не задовольнив. При цьому Кернес заявив, що до Києва поїде, але не раніше, ніж 31 липня. До того часу він і далі виконуватиме обов’язки міського голови Михайла Добкіна, який залишився на відпочинку.

Міністр Юрій Луценко висловив неабияке здивування з приводу впертості свого опонента. Мовляв, викликаємо Кернеса, в тому числі й у справі про замах на його життя, а він не хоче давати свідчення. Луценко уточнює: «Насправді Кернес боїться відповісти на запитання про першопричину — хто дав наказ відрізати вуха і ніс громадянину М., хто сфабрикував справу про наміри цього громадянина М. убити Кернеса і який товар був першопричиною їхнього конфлікту. Тобто пан Кернес чітко усвідомлює, що при комплексному розгляді справи він може із потерпілого стати обвинуваченим. Тож і ховається за спиною Партії регіонів».

Варто зазначити, що Луценко має на увазі стосунки Кернеса з депутатом–«регіоналом» Олегом Медведєвим: він нібито поставив Гепі неякісні наркотики.

Кернес каже, що, мовляв, багато хто йшов до Луценка «з благими намірами, коли він їх викликав. Але всі вони чомусь залишалися у Лук’янівському СІЗО». Секретар міськради нібито навіть знає, на чиї гроші МВС піддає його обструкції. «За все сьогодні платить Фельдман», — заявив Геннадій Кернес на прес–конференції.

Народний депутат від БЮТ Олександр Фельдман висловив своє здивування з цього приводу, назвавши Кернеса «не зовсім адекватною людиною». «Всередині вересня у Харкові буде виїзне засідання Комітету ВР із боротьби з організованою злочинністю, — зазначає Фельдман. — Тож він мусить зрозуміти, що перетворювати місто в клоунаду йому більше не вдасться».