Пекін напоготові:

25.07.2008
Пекін напоготові:

Китайці в черзі за квитками на олімпійські змагання. (Фото Рейтер.)

Українців підтримають Сердючка і «Маски–шоу»

Потроху піднімається завіса таємничості над складом групи підтримки наших спортсменів на Олімпійських іграх у Пекіні. За наразі не підтвердженими офіційно даними, до складу культурного десанту ввійдуть естрадні зірки: Ані Лорак, Андрій Данилко (Вєрка Сердючка), Віктор Павлік та комік Борис Барський. Одесит із групи «Маски–шоу» в притаманному йому стилі заявив, що не знає, навіщо їде на Ігри, але він дуже спритний і зміг би навіть самотужки підняти український прапор у містечку, де мешкатимуть спортсмени.

Із транспортом у Пекіні проблем не буде

Представник транспортного комітету Пекіна Чергуй Жоу заявив, що ситуація з пересуванням дорогами столиці Олімпіади буде ідеальною. Страшні пекінські затори не стануть на заваді гостям Ігор, адже в’їзд на прилеглу до олімпійських об’єктів територію на приватному авто або таксі буде заборонено. До того ж рух китайських машин буде обмежений удвічі. Вирішено, що власники авто, номери яких закінчуються на парні числа, зможуть сісти за кермо лише у парні дні, а власники непарних номерів — у непарні.

Усім відвідувачам Олімпіади, які матимуть квитки на змагання, дозволять користуватися пекінським громадським транспортом безплатно. Так само пересуватимуться столицею і журналісти.

Поліція збентежена чергами за квитками

Органи правопорядку Пекіна висловлюють сумніви щодо без­проблемного продажу квитків, який почався сьогодні о 9–й годині ранку за місцевим часом. Основна проблема полягає в тому, що остання партія квитків розповсюджується вроздріб. Люди вишикувалися в кілометрові черги й ночували під касами заради двох квитків — максимуму, дозволеного для придбання однією особою. Поліція виділила додаткові сили для підтримання порядку в місцях продажу квитків.

Новий культурний рівень

Щоб не шокувати міжнародних гостей своєю поведінкою, китайці оголосили спеціальну кампанію з виховання співгромадян. Насамперед, це стосується толерантного поводження китайців у чергах, адже в 15–мільйонному місті городяни звикли штовхатися ліктями, лаятися й пробиватися до початку черги силою. Спеціальні групи добровольців під час Олімпіади регулюватимуть скупчення людей у чергах. Крім того, введено новий закон, за яким за плювки на вулиці каратимуть штрафом у розмірі 50 юанів (приблизно 33 гривні). Для середньостатистичного китайця без вищої освіти це денна зарплатня.

Прапор Росії заважкий для Шарапової

Тренер збірної Росії з тенісу Ша­міль Тарпіщев вимагає, аби на церемонії відкриття прапор країни ніс хто завгодно, тільки не Марія Шарапова. Росіянка виступатиме на Олімпіаді, попри поради менеджерів не їхати до Китаю, а краще підготуватися до відкритого чемпіонату США. Однак якщо Шарапова понесе прапор, їй доведеться стояти на сонці впродовж чотирьох годин, а виходити на корт треба вже наступного дня. Тож, на думку тренера, для кращого результату Марія має відмовитися від почесної місії.