Президентом знову зацікавилася прокуратура

23.07.2008
Президентом знову зацікавилася прокуратура

Потерпілий Ющенко перед входом у слідче управління. (Фото УНІАН.)

Як і було заплановано, вчора по обіді Президент Віктор Ющенко прибув до головного слідчого управління Генеральної прокуратури для надання свідчень у справі про його отруєння восени 2004 року. Перед тим, як зайти до приміщення ГПУ на вулиці Борисоглібській, 18, глава держави повідомив в інтерв’ю журналістам: «Своєю присутністю хочу підтвердити, що я надзвичайно зацікавлений в тому, щоб ця справа якнайшвидше завершилася. Я знаю, що останнім часом прокуратура в цій справі працює дуже активно, і не десять, і не дванадцять годин на добу. Тому я думаю, що ми є свідками того, як справа доходить до свого логічного завершення».

 

Про що Климович говорила з Андрійовичем

«Я хочу сказати, що весь час, коли моя присутність на слідстві була потрібною, я зі свого боку забезпечую це дуже пунктуально», — відзначив Ющенко, пригадавши, що вперше його викликали до ГПУ у 2005 році.

Президент не уточнив, який конкретно аспект справи про отруєння–2004 зараз хоче з’ясувати з ним прокуратура. «Я володію деякою інформацією як потерпіла сторона, але в інтересах слідства і для того, щоб забезпечити об’єктивність самої процедури, я б хотів сказати, що це (розголошення причини виклику) є компетенцією прокуратури», — сказав Віктор Ющенко.

Зараз розслідуванням отруєння Ющенка керує слідчий–«важняк» Галина Климович, відома за розплутуванням резонансних кримінальних справ. Навіть у самому приміщенні головного слідчого управління ГПУ перед її кабінетом є окрема охорона. Саме вона вчора проводила інтерв’ю з Ющенком.

Президент називає роботу Климович «професійною» і наголошує: «Можливо, якби з цього прокуратура починала роботу три з половиною роки тому, ми б уже були набагато ближче до результату».

«Не так тії вороги...»?

Перш ніж зайти до прокурорської будівлі, в інтерв’ю ЗМІ Ющенко сказав ще й таке: «Я переконаний, що всі люди, причетні до справи про моє отруєння, у певний момент будуть громадянами Росії». (Цьому передувало запитання про ставлення В.Ю. до отримання російського громадянства екс–заступником голови СБУ Володимиром Сацюком, одним із фігурантів справи про отруєння лідера «Нашої України»).

Але загалом акценти виглядали не вельми однозначними: «Нам треба дочекатися завершення слідства. Я переконаний, що в тих матеріалах, якими володіє прокуратура, ми отримаємо багато нових і дивних для громадян України речей. І буде, до речі, дуже неприємно щодо певних людей, які відстоювали або повинні були відстоювати, як здавалося, українські національні інтереси», — заявив Віктор Ющенко, маючи на увазі, очевидно, деяких своїх колишніх соратників.

Не виключено, йдеться про Давида Жванію, котрий був із Ющенком того вересневого вечора на вечері в маєтку заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Зараз Жванія ворогує з Президентом і скрізь заявляє, що Ющенка взагалі не труїли діоксином; мовляв, він сам отруївся неякісними харчами, заробив панкреатит, зачепив трійчастий нерв абощо, а у вигляді замаху цю справу подали для того, щоб заробити додаткові бали під час виборчої кампанії.

Фахівці спростовують таку версію Жванії, а його самого позбавляють через суд українського громадянства.