НОВИНИ ПЛЮС

22.07.2008

«Бацька» відпустив опозиціонерів–«терористів»

У неділю КДБ Білорусі звільнив з–під варти останніх двох із десяти опозиціонерів, які були затримані «у підозрі в організації вибуху під час святкування Дня незалежності 4 липня. Про це повідомив власкор «УМ» у Мінську Олексій Мінчонок. Члени партії «Білоруський народний фронт» Антон Койпиш та Ігор Богдан звільнені у зв’язку з тим, що добіг кінця 10–денний термін, упродовж якого закон дозволяє утримувати підозрюваних під вартою, якщо їм не представлено конкретного звинувачення.

Примара Карибської кризи–2?

Російські літаки стратегічної авіації, здатні нести ядерні боєзаряди, Ту–160 та Ту–95МС не тільки технічно спроможні долетіти до Куби, а й начебто днями вже можуть приземлитися на острові Свободи. Це стане відповіддю Росії на розміщення Сполученими Штатами елементів ПРО в Чехії та Польщі. Таку сенсаційну інформацію передав газеті «Ізвєстія» високопоставлений російський військовий. Проте, як заявило анонімне джерело, наразі немає політичного рішення на такий крок. Цікаво, що представник штабу Стратегічної авіації на прохання прокоментувати подібні заяви так відповів згаданому виданню: «Це лишень розмови. Утім не буду говорити, що за ними нічого реального не стоїть».

Потонув на льоту

Американський бомбардувальник В–52 впав у Тихий океан за 40 км від острова Гуам, де розташовується військова база США. Двоє з шести членів екіпажу В–52 врятовані береговою охороною, сповіщає «Ассошіейтед пресс». Інформагенція нагадує, що у лютому на Гуамі розбився такий самий бомбардувальник, після чого польоти В–52 було призупинено.

ФРН заплатить євреям за блокадний Ленінград

Німецький уряд компенсує моральні втрати тим євреям, які перебували у блокадному Ленінграді (блокада тривала з вересня 1941–го по січень 1944 року), а нині мешкають у країнах західного світу. Сума виплат складе 2556 євро на людину. Про це повідомляє сайт «Лєнта.ру» з посиланням на організацію Claims Conference. За даними цієї організації, це буде перший випадок визнання Німеччиною геноциду євреїв під час блокади Ленінграда. Загалом же у відрізаному від світу місті голодували і гинули всі три роки понад 3 млн. людей різних національностей, переважно росіян.

Думали, що терорист, — і застрелили

Американські вояки, патрулюючи іракське місто Бейджі, застрелили 17–річного сина губернатора провінції Саладін, а також його двоюрідного брата. Ці двоє були озброєні і, як стверджує тепер військове командування контингенту США в Іраку, «демонстрували ворожі наміри». У заяві командування говориться, що про родинні зв’язки загиблих із представником місцевої влади вояки дізналися «вже після закінчення операції».

Росія та Китай поділили острови

Учора Росія та Китай підписали додатковий протокол до угоди про спільний кордон і таким чином остаточно врегулювали питання про демаркацію, повідомляє ІТАР–ТАКС. Вирішилося питання, яке було спірним упродовж 40 років. Відтак острови Большой Уссурійський і Тарабаров, що разом із маленькими острівцями утворюють масив на річці Амур площею 375 кв.метрів, будуть розподілені між Росією та Китаєм приблизно навпіл.

Сербія пересердилася

Сербія вирішила повернути своїх послів та дипломатичних працівників, яких відкликали з тих країн ЄС, що визнали незалежність Косова. Як заявив позавчора сербський міністр закордонних справ Вук Єремич, його відомство зробить відповідну пропозицію про нормалізацію дипломатичних відносин із країнами ЄС на найближчому засіданні уряду. «Це буде зроблено з метою прискорення нашого руху на шляху до вступу в ЄС», — пояснив міністр.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>