Симпатія з доважком ЄС

22.07.2008
Симпатія з доважком ЄС

Ющенко та Меркель демонструють українсько–німецьке зближення. (Фото Рейтер.)

Щось змінилося в умах європейських грандів. Ангела Меркель, канцлер Німеччини, побувавши вчора з робочим візитом у Києві, з прихильністю заговорила про асоційоване членство України в ЄС. «Особливо позитивно було відзначено (під час переговорів із Президентом Віктором Ющенком. — Ред.) роботу над підписанням поглибленої угоди. Восени відбудеться зустріч ЄС—Україна під головуванням Франції. Ми можемо уявити, що глибина цієї угоди означає не лише угоду про посилене співробітництво, але її можна класифікувати як угоду про асоційоване членство. І це суттєвий крок», — цитує «Українська правда» слова Меркель.

Віктор Ющенко, у свою чергу, запевнив у намаганнях України якомога прискорити роботу з підготовки зони вільної торгівлі між Україною та ЄС (цей документ є необхідною передумовою, так би мовити, складовою частиною нової розширеної угоди з ЄС. — Ред.). «Моє сподівання — що за 10–12 місяців ми завершимо переговори і з економічного блоку питань, — сказав він. — Переконаний, що робитимемо все, щоб у другому півріччі 2009 року підійти з проектом зони вільної торгівлі».

Політологи вважають, що така несподівана симпатія Берліна до європерспектив України викликана політичним «комплексом вини» перед Києвом за провалений на бухарестському саміті ПДЧ для України. Обіцянка асоціації — своєрідна компенсація Києву за НАТО, адже, як переконані в Берліні, наша країна і в грудні цього року, попри радісні реляції найвищих пронатовськи налаш­тованих чиновників, не отримає План дій щодо членства. Приблизно таку думку висловив у інтерв’ю «Німецькій хвилі» впливовий політичний експерт із Німеччини Александр Рар.

Щодо двосторонніх українсько–німецьких відносин, то п.п.Меркель і Ющенко спробували надати їм системність і періодичність. За повідомленням прес–служби Президента України, домовлено, що зустрічі німецького канцлера й українського Президента проводитимуться щопівроку. Пані Ангела заявила, що «для Німеччини Україна є важливим партнером, з яким нас пов’язують дружні відносини, що склалися не вчора і не позавчора, а за тривалий час». «Тому ми й надалі з великим інтересом і симпатією спостерігатимемо за розвитком України», — мотивувала канцлер. І додала, що в уявленнях німців Україна «пов’язується з динамікою Помаранчевої революції».

 

ДО РЕЧІ
Париж — за вікно України в Європу

Франція, яка зараз головує в ЄС, планує наступного тижня виступити з пропозицією змінити формат стосунків Союзу з Україною на більш оптимістичний. Як передає «Рейтер» із посиланням на офіційні джерела, на зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, що відбудеться наступного тижня у Брюсселі, Париж запропонує назвати нову угоду про партнерство з Україною, яка зараз на стадії підготовки, Угодою про асоціацію. Сама назва непрозоро говорить про те, що у Парижі бачать Україну надалі як асоційованого члена ЄС. Таку назву угоди, нагадує «Рейтер», Франція вже пролобіювала для оформлення стосунків ЄС з іншими державами–сусідами, до прикладу, з Єгиптом. Хоча сам зміст розширеної угоди, безсумнівно, буде предметом гарячих дискусій у Брюсселі.

 

ЩОБ ЗНАЛИ!
Ющенко розповів Меркель про Голодомор

Президент України передав канцлеру ФРН списки німців, які померли на наших теренах від Голодомору у 1932—33 роках. Це німці–поселенці, котрі в ті часи мешкали на Східній Україні. «Я також передав німецькій стороні списки інтернованих осіб 1945—54 років, — повідомив Президент. — Ці списки розсекречені. Я просив пані Меркель довести це до рідних та близьких цих людей».