Погоджуйте — отримаєте ділянку

19.07.2008

Неабиякий земельний скандал уже місяць триває на Черкащині. З подачі місцевої облради (зрозуміло, що не без відома її голови та окремих зацікавлених депутатів) розбазарюється прибережна смуга Дніпра біля села Сокирне. Варто відзначити, що ця мальовнича місцевість з виходом до Кременчуцького водосховища — зовсім неподалік обласного центру й тому неабияк «впала в око» місцевим можновладцям. Методи ті ж самі, що поблизу столиці, — намивання піску, звуження русла, металеві паркани, які перекривають селянам доступ до води, і... стахановські темпи будівництва палаців для черкаської еліти.

Ще наприкінці минулого року Свидівецька сільрада ухвалила рішення про передачу земельних ділянок площею понад три гектари членам дачного кооперативу «Агро­Каскад» у власність та довгострокову оренду для дачного будівництва. Черкаський райвідділ земельних ресурсів оперативно видав державні акти на ділянки. А далі на березі Дніпра швидко виросла бетонна огорожа, було вирубано всі зелені насадження, знищено нерестилища риби. І це при тому, що, згідно з договором, ці земельні ділянки в зоні мілководдя водосховища передавалися «Агро­Каскаду» в оренду під зону відпочинку, а не для створення чергового котеджного містечка. Що цікаво, в «Агро­Каскаді», який слізно молив надати можливість створити умови для відпочинку своїх працівників, насправді працюють лише... директор та бухгалтер. І вони не пам’ятають, які роботи виконувало підприємство останнім часом!

Товста папка документів, яка опинилася у розпорядженні «УМ», однозначно засвідчує: Свидівецька сільрада пішла всупереч Земельному та Водному кодексам, а між селами Сокирне та Свидівок (межі яких були переглянуті облрадою) фактично відбулася незаконна приватизація земель водного фонду. А це вже корупційний злочин, бо з документів випливає, що тут мали місце і факти хабарництва, і зловживання владою, і службові підроблення та недбалість. Мало того, державна екологічна інспекція в Черкаській області встановила завдання збитків на суму близько 50 мільйонів гривень (!) рибному господарству внаслідок незаконного намиву. А як оцінити моральні збитки жителів обласного центру та місцевих селян, які любили тут відпочивати, а тепер не можуть пройти до води?

Схема оборудки відома і відпрацьована: за документами, земельні ділянки оформлені на підставних осіб пенсійного віку, які не те що не були членами кооперативу, а навіть не знають про його існування. А насправді землю отримали: генерал­лейтенант Військового трибуналу Верховного Суду Валентин Шевченко, заступник «губернатора» Черкащини Володимир Бєлий та члени його родини, теща голови Апеляційного суду Черкащини пана Подороги Катерина Скорик, мати судді цього ж суду Наталія Федотова, дружина начальника Головного управління земельних ресурсів області Людмила Білик, директор Черкаського науково­дослідного інституту землеустрою Валентин Кілочко та члени його родини, донька та син начальника Черкаського райвідділу земресурсів Юлія та Іван Харченки, інші високопосадовці та члени їхніх родин. Джерела «УМ» засвідчують, що земельну ділянку в цьому мальовничому місці на підставну особу отримав і голова облради Володимир Гресь.

Що робити? Звертатися до правоохоронців? Але ж місцеві силовики «кришують» оборудку, ще й приховують документи, які виводять махінаторів на чисту воду. Керівник обласної служби боротьби з економічною злочинністю Ігор Супрун та його заступник Володислав Мамчур власноручно оформили документи на земельку від імені своїх дружин. Тому й сфальсифікували акт вилучення оригіналів документів щодо виділення землі, ще й приховали всі документи в нетрях обласної прокуратури.

Навіть те, що оборудку визнав незаконною після перевірки Держкомзем, не дало належного результату — віз і нині там. Нині «діяльність» своїх підлеглих перевіряє МВС, законність виділення земельних ділянок та вилучення оригіналів документів прокуратурою області перевіряє Генпрокуратура. В ГПУ обіцяють завершити перевірку до 26 липня. Своє слово про діяльність підлеглих Супруна і Мамчура найближчим часом обіцяють сказати і в МВС, перевірку здійснюють під керівництвом першого заступника міністра генерала Клюєва. Почекаємо?..

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>