Веселий відпочинок у відомому на Прикарпатті оздоровчому таборі «Дружба», розташованому на Долинщині в мальовничій місцевості біля річки Мізунька, що протікає околицею села Новоселиця, п’ятнадцятьом дітлахам підпсувала несподівана хвороба кишково–шлункового тракту. Ще минулих вихідних шестеро відпочивальників із чотирьохсот відчули себе зле, і їх доправили до районної лікарні. Упродовж наступних кількох днів із подібними скаргами туди потрапило ще дев’ятеро школярів 1994—2000 років народження.
«Важких захворювань, слава Богу, не зафіксовано — тільки легкі форми», — розповів «УМ» головний лікар Долинської центральної райлікарні Петро Мельник. — У реанімації, як повідомляли деякі ЗМІ, ніхто не перебував. Перших двох дітей ми помістили у відділ інтенсивної терапії, де проводилося внутрішньовенне крапання. Ситуація стабільна. Шестеро наших юних пацієнтів уже повернулися до табору, решта поїдуть туди в п’ятницю–суботу».
Причини захворювання школярів наразі з’ясовує надзвичайна санітарно–епідеміологічна комісія. За неофіційною інформацією, бактеріоносієм міг стати хтось із обслуговуючого персоналу табору «Дружба».
А ТИМ ЧАСОМ...
До 1 вересня у Донецькій області діятиме заборона на салати, заправлені майонезом та сметаною. Таке рішення головного санітарного лікаря Донецької обласної санепідемстанції не безпідставне: за шість місяців поточного року медиками зареєстровано 3,5 тисячі випадків гострої кишкової інфекції й 300 випадків захворювань сальмонельозом. Причому більш ніж 96 відсотків випадків кишкової інфекції пов’язані з реалізацією харчових продуктів, що швидко псуються. «Ми провели бактеріологічні дослідження більше 1000 проб кулінарної продукції, — пояснила «УМ» заступник головного санітарного лікаря Донецької області Лариса Гусєва. — Лише в Макіївці відхилення від бактеріологічних норм становило 16%».
Щодо санітарних норм, то, за словами Лариси Валентинівни, температура повітря в цехах зберігання та холодних цехах приготування салатів перевищує + 27 градусів, кондиціонери там не передбачені, а це сприяє розмноженню шкідливих мікробів. «Термін реалізації салатів сьогодні — шість годин, а згідно з техрегламентом, погодженим із МОЗ, має бути від 12 до 24 годин, тому ми вирішили тимчасово заборонити реалізацію у торговій мережі салатів, заправлених майонезом і сметаною», — повідомила Лариса Гусєва. Та це не стосується кафе та ресторанів: там салати заправляють майонезом і одразу ж подають на стіл.