Із «Шансу» на «Базар»

17.07.2008

Головна інтрига «Слов’янського базару–2008», як і в попередні роки, була закодована в конкурсі молодих виконавців. І скільки б ЗМІ не обсмоктували тему приїзду чи не приїзду на «СБ» різноманітних супер–мега–стар, балансуючи на межі скандалу та політкоректності, завжди цікаво, хто цих самих супер–мега–стар уже завтра може посунути з шоу–бізнесового олімпу.

Цього року за першість у Міжнародному конкурсі виконавців естрадної пісні змагалися 24 учасники з Росії, Сербії, Румунії, Хорватії, Ізраїлю та інших країн. Україну на «Слов’янському базарі–2008» представляв співак Владислав (у миру — Владислав Левицький).

Перепустку на велику сцену двадцятитрирічний Владислав отримав завдяки перемозі в «Караоке на Майдані» та виходу у фінал телепроекту «Шанс». Щоправда, сталося це не випадково — кілька років Владислав був солістом відомого колективу «Дивоцвіт», згодом закінчив Львівське музичне училище ім. Людкевича за спеціальностями вокаліст та диригент, а зараз співає у відомому мюзиклі Влада Ями та Олени Шоптенко «ПА».

Журі «Слов’янського базару», яке цього року очолював відомий французький композитор Ріккардо Коччіанте (автор мюзиклу «Собор Паризької Богоматері») присудило нашому Владиславові ІІІ премію, яку українець розділив із болгарином Пламеном Платовим (хлопці отримали по тисячі доларів). Це хоч і непоганий, але не найкращий результат України на «Слов’янському базарі». Адже до цього були тріумфальні виступи у Вітебську Таїсії Повалій та Руслани, та й буквально минулого року Гран–прі фестивалю також здобула українська співачка — сімнадцятирічна Наталя Краснянська з Миколаївщини.

Цього року найвищу нагороду «Слов’янського базару» — Гран–прі та 10 тисяч доларів — отримав Доната Монтвідас із Литви. Першу премію взяв російсько–білоруський дует Олени Валевської та Віталія Гордея. Другим був грузин Нодіко. Не лише переможці, а й усі конкурсанти отримали на згадку про фестиваль побутову техніку, туристичні путівки, а ще м’ясні делікатеси та взуття, презенти, які для подібних форумів є досить незвичними.

Прогнозований аншлаг на «Слов’янському базарі» зібрав сольник Максима Галкіна. Зірки фестивалю — Лайма Вайкуле, Ані Лорак, Олег Газманов, Діма Білан, Микола Басков та інші — також отримали свою порцію овацій. Позавчора Вітебськ вітав нашу Руслану, яка показувала нову програму «Амазонка». До цього своє свіже шоу співачка повністю показувала лише у Львові. «Це високотехнічне музичне дійство, яке переносить глядачів у віртуальний фантастичний світ», — так анонсував білорусам «Амазонку» продюсер та чоловік співачки Олександр Ксенофонтов. Ви­бір нового шоу Руслани для представлення нашої країни на «Слов’янському базарі» замість традиційних «солянок» директор ДП «Україна» Ярослав Гуськов пояснив тим, що змінюються часи, естетика… До того ж «Амазонка» є самодостатнім багатожанровим продуктом, відтак не треба везти на фестиваль багато артистів.

Фестиваль «Слов’ян­ський базар–2008», на якому своє мистецтво презентували представники більш ніж 30 країн, працював протягом тижня, завтра він завершується. У програмі заключного гала–концерту заявлені Борис Моїсеєв, Наталя Подольська, Володимир Пресняков, балет Алли Духової «Тодес», Ядвіга Поплавська й Олександр Тихонович та інші артисти.