НОВИНИ ПЛЮС

09.07.2008

Резолюція саміту «Великої вісімки»

Лідери країн «Великої вісімки» на саміті, що триває в Японії, учора досягли базисної домовленості щодо змісту підсумкової заяви. Як заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на прес–конференції після двосторонньої зустрічі з президентом США Джорджем Бушем, ідеться про співпрацю задля подолання світової продовольчої та енергетичної криз, а також — і це найголовніше — про важливі кроки у справі боротьби з глобальним потеплінням клімату. Меркель не уточнювала деталі, але з деяких інших джерел стало відомо про згоду скоротити наполовину викиди парникових газів до 2050 року.

Крім іншого, інформує «Інтерфакс», лідери G8 не підтримали пропозицію президента Росії Дмитра Медведєва щодо розширення «вісімки» за рахунок інших великих індустріальних країн. Нагадаємо, зараз до G8 входять США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Канада, Японія та Росія.

Новий уряд Сербії йде в ЄС, але не визнає незалежне Косово

Позавчора ввечері парламент Сербії, обраний на дострокових виборах, затвердив новий склад уряду. Створено коаліцію, до складу якої входять блок партій, котрі виступають за тісніші взаємини Сербії з Європейським Союзом, та їхні політичні опоненти — соціалісти (раніше цю партію очолював Слободан Мілошевич). Як повідомляє Бі–Бі–Сі, новий уряд підтримали 127 депутатів парламенту, «проти» голосували 27. За бортом коаліції опинилася Демократична партія екс–прем’єра Коштуніци.

Новий прем’єр–міністр Сербії Мірко Цветкович пообіцяв домогтися вступу Сербії в ЄС, але підкреслив, що Белград ніколи не визнає незалежності Косова. Саме через супереч­ки з приводу Косова в березні розпалася попередня коаліція.

Кондоліза Райс привезла в Чехію ПРО

Учора за участі держсекретаря США Кондолізи Райс у Празі було підписано договір між Сполученими Штатами та Чехією про розміщення на чеській території в районі полігону Брди американського радара системи протиракетної оборони (ПРО). Документ ще має бути ратифікований обома палатами парламенту Чехії та підписаний президентом країни Вацлавом Клаусом.

Іран готовий до війни з Ізраїлем і США

Іран завдасть удару у відповідь по Ізраїлю та силах США у Перській затоці в разі агресії цих держав проти Тегерана. Про це вчора заявив представник духовного лідера Ісламської Республіки Іран у ВМС Алі Ширазі, виступаючи перед іранськими вояками з промовою.

В Ірані цими днями тривають масштабні військові навчання — маневри почалися у відповідь на наміри Ізраїлю завдати ракетних ударів по Ірану навіть раніше від США в умовах зростання напруженості навколо іранської ядерної програми. «Сіоністський режим Ізраїлю чинить тиск на Білий дім, аби той готувався до військової акції проти нашої країни. Перший залп США у бік Ірану означатиме, що життєві інтереси Америки по всьому світу, як і Ізраїль, опиняться під вогнем», — заявив Алі Ширазі. За його словами, на даний час Іран «найбільш боєздатний» за весь період з моменту ісламської революції 1979 року.

Відлуння чеченської війни

У Грозному російські силовики провели операцію із нейтралізації «учасника незаконного збройного формування». Бойовика заблокували в одній із п’ятиповерхівок чеченської столиці на вулиці Тухачевського. Зав’язалася тривала стрілянина, в ході якої партизана було вбито; згодом від отриманих вогнепальних ран помер один працівник міліції, інформує РІА «Новості».

* * *

Жителька міста Нарткала Кабардино–Балкарської Республіки Роза Халішхова, яка в 1995 році втратила на чеченській війні сина, відсудила в міністерства оборони РФ 200 тисяч рублів як компенсацію моральної шкоди. Таке рішення ухвалив суд міста Майкоп, звідки Альберт Халішхов був призваний до російського війська. У Чечні він зник безвісти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>