Непокора і вибачення генерала

09.07.2008

Дивні речі відбуваються з окремими міліцейськими генералами. Адже такого ще не було, щоб керівник обласної міліції відкрито відмовився виконувати кадрові накази міністра внутрішніх справ. Так, ще минулої п’ятниці начальник УМВС у Закарпатській області генерал Віктор Чепак відмовився скасувати посаду начальника Ужгородського міськвідділу міліції, згідно з наказом міністра, й запровадити посаду спеціального заступника начальника обласної міліції, який мав керувати міліцією обласного центру. При цьому Ужгородський міськвідділ міліції мав бути реорганізований в управління.

Чи то генералу Чепаку не сподобалася сама реорганізація, чи йому був не до вподоби інший генерал міліції у запасі — Віталій Глуховеря, якого керманич МВС Юрій Луценко, власне, й призначив керівником ужгородської міліції та заступником Чепака... До речі, раніше генерал–майор Глуховеря працював на керівних посадах у міліції Дніпропетровщини. Натомість виконати наказ міністра генерал Чепак відмовився й став горою за екс–керівника міліції Ужгорода Василя Пензеля, який нині на лікарняному. До того ж генерал Чепак ще й погрожував керівництву МВС судом. Тож не дивно, що вже невдовзі, під час зустрічі з особовим складом закарпатської міліції, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко усунув Віталія Чепака від виконання службових обов’язків начальника міліції Закарпаття за непокору.

Таке рішення міністр Луценко пояснив тим, що особисто запропонував пану Чепаку або написати рапорт про звільнення, або визнати свою помилку і прийняти запропоновані міністром кадрові зміни. Оскільки пояснень від генерала міністр не дочекався, то відсторонив його на час проведення службового розслідування. «Немає регіональних міліцій — є єдина українська. І я не можу допустити публічної непокори у правоохоронних органах», — сказав Луценко.

Комісія МВС мала приїхати до Ужгорода вже сьогодні й перевіряти роботу обласної міліції протягом двох тижнів. Але не сталося. І сміх і гріх, але вчора МВС оголосило про те, що Юрій Луценко фактично пробачив непокірного генерала. Як повідомили «УМ» у Департаменті громадських зв’язків МВС, учора міністром було призупинено тимчасове відсторонення від виконання службових обов’язків начальника закарпатської міліції Віктора Чепака, а також скасовано наказ про створення спеціальної комісії для проведення службового розслідування. На Богомольця, 10 пояснюють: Луценко змінив ставлення через те, що «генерал Чепак визнав свої помилки і зрозумів, що необхідно виконувати вказівки керівництва МВС». У відомстві зазначають: генерал вибачився перед міністром і визнав, що «міліція України — це цілісна структура, яка не може ділитися на закарпатську, прикарпатську чи слобожанську». Відтак генерал зберіг крісло, уник службової перевірки й погодився, що його заступником буде генерал Глуховеря.