Яке обличчя у фашизму?

09.07.2008

«Я досі не можу відійти від того, що трапилося, — говорить мешканка Конотопу Зоя Шалівська. — Вважаю, те, з чим я зіткнулася, — просто садизм».

А складалося все буденно. Побачила в місті оголошення молодіжної громадської організації «Відроджена цитадель» про захід із вшанування пам’яті Романа Шухевича — доповідь та перегляд фільму «Нескорений». Пані Зоя, активна учасниця «Просвіти», хоча й дивилася цей фільм по центральних телеканалах, та разом із чоловіком вирішила відвідати захід у будинку культури.

Пані Зоя розповідає: «На порозі стояла купа розбурханих людей під червоними прапорами. Зайти мені не дали, просто відштовхуючи від дверей. Хоча у БК діють різні структури, зокрема, бібліотека. Але пройти було неможливо. Я показала міліціонеру посвідчення журналіста і попросила допомогти. Та міліціонер не зреагував. Мені ж кричали «Ти почєму сюда прішла? Пріді в другой дєнь!» Якась жінка з мегафоном підскочила, приставила мені мегафона до самого вуха і прокричала «Уході отсюда!». Потім, випадково чи ні, вдарила мене мегафоном по руці. Зав’язалася штовханина, мене звалили на сходи. Я вдарилася ногою, яку недавно прооперували, і відчула себе дуже погано. Принаймні коли підбігла міліція і почала вимагати, аби я тут же писала заяву, я була просто не в змозі це зробити. А комуністи тим часом почали гукати, що я буцімто хотіла їх побити».

Просвітницька акція з нагоди 101–го дня народження головнокомандувача УПА так і не відбулася. Розповідає активістка організації «Відроджена цитадель» Настя Глушан: «Ми зібралися близько четвертої години, щоб налаштувати обладнання. Близько п’ятої вийшли з приміщення будинку культури, а вже за десять хвилин не змогли потрапити назад. Під гаслом «Фашизм не пройде» комуністи заблокували двері. Якщо хтось намагався пройти — його зупиняли силою. При цьому міліція стежила лише за тим, щоб ми не чіпали комуністів. Але коли комуністи штовхали чи били нас, правоохоронці реагували досить слабко. Наприклад, без уваги всі лишили скаргу нашої 14–річної подруги, котру якийсь дід ударив палицею по спині... Добре запам’яталася одна жінка, яка голосно кричала, що нам треба знову влаштувати 33–й рік...»

А захід був цілком легальним — про нього заздалегідь повідомили офіційним структурам, запевняє заступник голови «Відродженої цитаделі» Сергій Калініченко. Підтверджує його слова і начальник управління внутрішньої політики виконкому міськради Микола Малигін: «Заявка від молодіжної організації була. На той же час — із 17–ї до 21–ї — заявили свою акцію протесту проти вшанування пам’яті Шухевича і комуністи та прогресивні соціалісти».

На запитання, чи слід було розвести ці акції в різні місця — аби уникнути сутички, пан Микола говорить, що проводили ж акції, власне, в різних місцях: одні — в БК, інші — поруч із будинком культури. Тепер «намагаються щось там видати за сутичку, ніби побили когось, але ж «швидкої допомоги» не викликали. Так що все було в рамках закону», — каже Малигін.

Чи ж не суперечить законодавству друкована продукція, яку поширювали на пікеті комуністи й прогресивні соціалісти — матеріали під назвою «Гітлер–Шухевич–Ющенко»? Малигін каже, що таких листівок на заході не бачив, хоча «Відроджена цитадель» зафіксувала їх на фото й відео. Зйомка показує, хто і як поводився. Тож сутичка варта повторного перегляду та з’ясування, де і в якій формі трапляються у нас прояви фашизму.