Розплата за «гестапо»

09.07.2008

Надвечір понеділка, згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 3 липня, на околиці селища Чорноморське Комінтернівського району було демонтовано наметове містечко активістів Прогресивної соціалістичної партії. Противники НАТО — «вітренківці» — стали тут табором 1 липня на знак протесту проти міжнародних військових навчань «Сі бриз–2008». Більшість пікетників із ПСПУ не побажали вислухати прибулого в Чорноморське представника Державної виконавчої служби та виконувати рішення суду про заборону проводити публічні акції на підтримку або проти військових маневрів, відтак до демонтажу були залучені робітники, що прибули разом із держвиконавцем, та співробітники райвідділу міліції. Близько десятка учасників акції перешкоджали виїзду вантажівки на автотрасу, тримаючи транспаранти на кшталт «НАТО — фашисти ХХI століття», «НАТО — гестапо». Кількох найактивніших протестувальників спровадили у міліцейський відділок.

Нагадаємо, що біля Чорноморського стояли й намети активістів акції «Україна за НАТО!» (представників товариства «Просвіта», партії «Реформи і порядок» тощо), однак вони після рішення суду згорнули свою активність неподалік місця майбутніх міжнародних маневрів. Цьому передував напад «вітренківців» на табір націонал–демократів.

Позавчора управління СБУ в Одеській області оприлюднило попередження, зазначивши, що будь–які дії, які заважають або зривають військові навчання «Морський бриз–2008», тягнуть за собою правову відповідальність згідно з чинним законодавством України. У документі, крім іншого, вказано, що 11 квітня Верховна Рада прийняла Закон «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2008 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях».