НОВИНИ ПЛЮС

04.07.2008

Семенюк поставили «незадовільно»

Учора парламентська комісія з питань приватизації, заслухавши звіт Фонду держмайна України за 2007 рік, визнала роботу ФДМУ незадовільною. Комісія ухвалила рішення звернутися до Верховної Ради з проханням розглянути питання щодо відповідності голови ФДМУ Валентини Семенюк–Самсоненко на посаді. «За» проголосували 16 членів комісії, включаючи 9 голосів за дорученням, повідомляє УНІАН. Семенюк–Самсоненко назвала рішення комісії «розправою» і «пошуком відьом». За її словами, «сьогодні Фонд потрібен як засіб на наступні президентські вибори».

Президент зупинив «портновщину–2»

Президент Віктор Ющенко скасував розпорядження Кабінету Міністрів від 18 червня про призначення Олександра Мельниченка в.о. голови Антимономопольного комітету України. Глава держави вважає таке рішення Кабміну неконституційним. Президент нагадав, що участь уряду у вирішенні кадрових питань діяльності АМКУ, за Конституцією України, зводиться лише до внесення Прем’єр–міністром до Верховної Ради подання щодо кандидатури на посаду голови АМКУ. Одночасно Президент звернувся до Конституційного Суду з проханням розглянути питання щодо конституційності розпорядження уряду. Таким же чином Ющенко вчинив тоді, коли Кабмін призначив в.о. голови Фонду держмайна Андрія Портнова.

Погрози Ющенку зі США

Служба безпеки України разом із колегами з ФБР США викрила 20–річного луганчанина, який, перебуваючи в Маямі (штат Флорида), відправляв електронною поштою на адресу Президента Віктора Ющенка листи з погрозами фізичного усунення. Про це в ексклюзивному інтерв’ю «Сегодня» заявив в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко.

Справа про підкуп у Києві

Міська прокуратура Києва передала до суду справу за обвинуваченням трьох жителів столиці в підкупі виборців на виборах 25 травня. Органи прокуратури встановили, що ці громадяни пропонували виборцям 400 гривень за голос за одного з кандидатів у мери Києва.

Кабмін береться за регіональну політику

Кабінет Міністрів на своєму засіданні затвердив концепцію нової державної регіональної політики. Як розповів міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда, упродовж кількох місяців у міністерстві працювала робоча група, яка вивчала світовий досвід державної регіональної політики. Зокрема, члени групи проаналізували стан реалізації Концепції державної регіональної політики, затвердженої 25 травня 2001 року. Вони визнали її неякісною, тому запропонували нову. На черзі — розгляд урядом концепцій реформи адміністративно–територіального устрою, реформи місцевого самоврядування та удосконалення системи підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Корупція в Україні

Україна посідає 118–те місце зі 180 країн світу за індексом сприйняття рівня корупції. Про це свідчать результати дослідження міжнародної громадської організації з протидії корупції Transparency International. Індекс сприйняття рівня корупції підприємцями та аналітиками становить 2,7 пункта з 10, тобто рівень корупції в Україні є досить високим.

Серед країн колишнього СРСР нижчий рівень сприйняття корупції, ніж Україна, мають, зокрема, Білорусь (2,1), Азербайджан (2,1), Росія (2,3), Таджикистан (2,1), Туркменістан — 2,0. А, наприклад, Грузія — на 79–му місці (3,4 пункта). Найкращі результати у сприйнятті рівня корупції мають Нова Зеландія, Данія і Фінляндія (9,4 пункта). Найнижче сприйняття рівня корупції зафіксовано у Сомалі і М’янмі (1,4).