Чи схрестять «вужів» із «їжаками»?

04.07.2008

У тому, що це — перший крок до «широкої коаліції», партію «Єдиний центр» підозрювали з першого ж дня її створення. Однак досі самі «ЄЦівці» цю версію прямо не підтверджували. Аж доки позавчора на прес–конференції в Полтаві, що відбулася після установчих зборів обласної організації «ЄЦ», один із фундаторів, член політради та президії цієї партії, народний депутат від блоку «НУНС» Михайло Полянчич не наголосив, що «Єдиний центр» може й повинен співпрацювати «зі здоровими силами» в Партії регіонів.

Та чи є підґрунтя для такої співпраці в політичної сили, що позиціонує себе як «найбільш президентська», з партією, яка щойно оприлюднила кардинально відмінні від пропагованих Президентом засадничі постулати свого варіанту Конституції? Адже репрезентовані саме як консолідована позиція партії зміни до Основного закону від «донецьких» передбачають і надання російській мові статусу другої державної, і остаточне «віддалення» від НАТО через закріплення позаблокового статусу України, й обмеження президентських повноважень та інші новації, м’яко кажучи, не суголосні з позицією Віктора Ющенка. До того ж жодних заперечень проти таких відверто деструктивних, руйнівних для держави пропозицій від «здорових сил» у ПР чути не доводилося. Як за таких умов можливе схрещування «вужів» і «їжаків» під одним політичним дахом?

Відповідаючи на це запитання власкора «УМ», Михайло Полянчич зазначив, що в «Єдиному центрі» «ніхто сьогодні не жадає співпраці з Партією регіонів». «Коли я говорив про здорові сили у ПР, то мав на увазі окремих людей, — запевняє нардеп. — Тих розумних прагматичних людей, які, думаю, поділяють наші погляди. Співпраця з Партією регіонів? Ні, я це відкидаю. Якщо прийдуть до нас нормальні люди з цієї партії, ми їх із задоволенням приймемо».

Щоправда, з тих окремих «нормальних» людей у «регіональному» середовищі пан Полянчич назвав лише двох — свого колегу–депутата Юрія Мірошниченка та секретаря Ради національної безпеки і оборони Раїсу Богатирьову. Водночас у нього немає сумнівів у тому, що вже найближчим часом лави «Єдиного центру» поповнять «багато відомих облич» з інших партій.