Ігри посеред ляльок

04.07.2008

Рівень популярності виду спорту в країні визначається кількістю й рівнем турнірів, які в ній проводяться. Таку думку висловив відомий англійський гросмейстер Найджел Шорт на позавчорашній прес–конференції, присвяченій його матчу з українцем Сергієм Карякіним. Досвідчений Шорт добре знає, про що говорить, — у 1980–х він був зіркою британського спорту. Тоді в його країні відбувалося чимало турнірів, а сам Найджел перебував на вершині слави, вигравши матчеву зустріч у росіянина Анатолія Карпова. Хоча пізніше в іншому протистоянні Шорт поступився кращому шахістові тих часів — ще одному представникові Росії Гаррі Каспарову.

Україна нині добре відома у світі своїми видатними шахістами, а от престижні змагання в нас лише починають народжуватися. Слідом за представницьким турніром, який відбувся у Форосі, цього літа українські любителі шахів стали свідками дуелі молодості й досвіду. 18–річний Карякін і 43–річний Шорт у київському Театрі ляльок на вулиці Грушевського зіграють десять партій у швидкі шахи. І хоча англієць нині посідає аж 68–й рядок світового рейтингу (Сергій — 15–й), досвід саме матчевого протистояння стане в нагоді молодому українському гросмейстеру. Організувала матч одна з компаній–операторів мобільного зв’язку.

Після позавчорашнього пишного відкриття (запросили співати навіть Тіну Кароль) учора надвечір гросмейстери приступили власне до справи. Із 3 по 7 липня щодня вони гратимуть по дві партії, початок — о 16.00 (в останній день о 15.00).