Розметалися

04.07.2008
Розметалися

Вікторія Рибалко дострибнула до олімпійської ліцензії.

Інформація про національну першість за участі найсильніших вітчизняних легкоатлетів, котрі змагаються в центрі столиці, хоч і не одразу, але поширилася в колах уболівальників. Тож позавчора надвечір, у другий день чемпіонату, на трибунах НСК «Олімпійський», крім спортсменів та і їхніх тренерів, з’явилося пару сотень «справжніх» прихильників «королеви спорту». І подивитися їм справді було на що.

 

Чемпіон світу — не чемпіон України

Головною подією в Між­народний день спортивного журналіста — 2 липня, «винуватці свята» вважали фінальний забіг на 1500 м у чоловіків, в якому брав участь один із найтитулованіших українських атлетів — Іван Гешко з містечка Кіцмань Чернівецької області. Попри очікування, чемпіон світу 2006 року в приміщенні зустрів серйозний спротив із боку минулорічного чемпіона країни Миколи Лабовського. Біг відбувався в середньому темпі й носив переважно тактичний характер. На останньому колі Гешко почав виходити з середини групи й нарощувати оберти. За 150 метрів до фінішу він із Лабовським влаштували швидкісний спурт, і Микола зумів утримати лідерство. Слідом за буковинцями третім дистанцію завершив представник Львівщини Василь Цікало, котрий тренується разом із Гешком.

Після фінішу колеги палко вітали Лабовського з перемогою, на яку мало хто очікував. Хоча час мешканця Чернівців (3.42,57) до видатних результатів не віднесеш. До олімпійського нормативу (3.36,50) йому дістатися не вдалося, але Микола реально оцінює свої сили. «Свій особистий рекорд я встановив два роки тому (3.39,13), цього ж сезону нещодавно пробіг у Празі за 3.40,49. Чесно кажучи, не очікував від себе перемоги в Києві, тому дуже їй радий, хоча й розумію, що Ваня зараз перебуває не в найкращих кондиціях. Потрапити до збірної мені буде важко, але поліпшити свій результат спробую на змаганнях в Ірландії», — підсумував чемпіон країни двох останніх років.

Гешко, який путівку до Пекіна забронював ще торік, драми зі свого другого місця не робить. «Я тільки–но завершив збір у горах на висоті 1800 м і ще не встиг акліматизуватися, тому цей результат на даний момент мене задовольняє (3.42,80). До Олімпіади планую підійти у всеозброєнні, здійснивши ще два–три старти, зокрема, на змаганнях «Золотої ліги» на улюбленому стадіоні «Сен–Дені» в Парижі», — поділився враженнями Іван.

Стрибок на «позначку»

Цікаво розгорталися події в секторі для стрибків у довжину, де переможці показали найкращі результати в шостій, останній, спробі. У жінок запоріжанка Вікторія Рибалко стрибнула рівно на норматив А — 6,72 м. Суттєво поступилася їй срібна призерка — Олександра Стаднюк із Черкащини (6,42).

У чоловіків провалився переможець кваліфікації — молодий киянин Андрій Макарчев, в активі якого був стрибок на 8 м. Але цього разу він змарнував перші три спроби й не отримав права ще на три стрибки. У фіналі до восьмиметрової позначки спортсмени не могли дістатися, аж доки сумчанин із київською пропискою Валерій Васильєв останнім стрибком не залетів на 8,04 м. Утім подолати рубіж у 8,20 м, необхідний для потрапляння до збірної, нікому так і не вдалося. Дніпропетровець Олексій Лукашевич, який із цим завданням упорався торік, вирішив утриматися від участі в чемпіонаті України.

Ще одним кандидатом на поїздку до Пекіна став вінничанин Михайло Книш, котрий виконав норматив Б у бігу на 400 м (45,87 сек.). А от Наталія Пигида зі столичного регіону нарешті вибігла з необхідних 23 секунд на 200–метрівці. Причому зробила це 27–річна спринтерка ще в попередньому забігу — 22,91.

На самоті фінішувала в забігу на 3 км із перешкодами одеситка Валентина Горпинич (9.59,99), яка покращила національний рекорд на недавньому Кубку України в Ялті. Раніше в цій дисципліні пробувала сили іменита донеччанка Наталія Тобіас, але в нинішньому сезоні вона зосередилася на дистанції 1500 м, на якій у вівторок стала срібною призеркою.

Непомітно пройшли змагання стрибунок із жердиною. За відсутності конкуренції донеччанка Наталія Кущ обмежилася висотою 4,30 м, хоча її власний рекорд України дорівнює 4,57.

Рекордний молот

На стадіоні «Атлет» неподалік головної арени, поруч із Будинком футболу, визначали кращих метальників молота. Серед жінок роз­горнулася справжня битва за олімпійські ліцензії, оскільки норма­тив А до свого активу на попередніх змаганнях занесли чотири майстрині спорту міжнародного класу — Ірина Секачова, Інна Саєнко, Ірина Новожилова й Наталія Золотухіна, а виставити на Олімпіаді країна може лише трьох. У підсумку найдалі пішла Секачова, котра й раніше демонструвала високі результати, а цього разу тріумфувала з національним рекордом — 74,52 м. На п’єдестал зійшли також Новожилова (71,82) і Саєнко (70,96).

У чоловіків норматив А виконали всі троє призерів — представники Київщини Євген Виноградов (80,58), Артем Рубанко (79,75) та Ігор Тугай (79,64).