Давид без тризуба?

03.07.2008

Апеляційний суд Києва скасував рішення Радянського райсуду Києва від 1999 року, на підставі якого Давид Жванія отримав українське громадянство. Відтак Феміда передала цю справу до Святошинського райсуду столиці на новий розгляд. Як повідомляє пресслужба Апеляційного суду, постановою частково задоволено апеляційну скаргу заступника Генпрокурора у справі про громадянство Жванії.

Отже, вже зараз можна припустити, що все відбувається за планом Генпрокуратури: Різницькій вдалося не лише поставити під сумнів легальне отримання Жванією паспорта з тризубом, а й домогтися перегляду справи дев’ятирічної давнини у суді. Враховуючи цікаві докази, що опинилися в розпорядженні ГПУ (наявність грузинського паспорта та прописки у Тбілісі на момент отримання українського громадянства), стає зрозуміло, що нардепу Жванії доведеться непереливки.

Ясна річ, депутат­«самооборонець» Геннадій Москаль, який представляє інтереси Жванії в суді, одразу заявив, що цю справу буде направлено до Верховного Суду. За словами Москаля, рішення Апеляційного суду Києва заполітизоване. «Судді фізично не можуть за чотири з половиною хвилини перебування у дорадчій кімнаті винести рішення з таким обсягом документів та взятих до уваги клопотань», — обурюється пан Москаль.

 

ДО РЕЧІ

Прикметно, що в день програшу в суді пан Жванія видав чергову порцію критики на адресу Президента Віктора Ющенка. В інтерв’ю «Комсомольской правдє в Украінє» він заявив, що обличчя глави держави в 2004 році спотворив не діоксин, а запалення трійничного нерва. За даними екс­соратника, у вересні 2004 року Ющенко поступив до австрійської клініки «Рудольфінерхаус» із загостренням панкреатиту. Згодом у пацієнта нібито впав імунітет, через що проявився оперізуючий герпес і почалося запалення однієї з гілок трійничного нерва, що й викликало асиметрію обличчя.

Натомість лікар Ющенка ЖанІлер Сора в інтерв’ю газеті «Сєгодня» заявляє: отруйники Президента розраховували на те, що лідер «Нашої України» помре від отруєння діоксином, але доза виявилася недостатньою. «Доза виявилася недостатньою. Усього близько п’яти міліграмів, — каже лікар Ющенка. — Цього досить, щоб убити маленьку дівчинку, але мало, щоб убити козака».

Пан Сора не має сумнівів у тому, що замах на життя Ющенка мав місце 5 вересня 2004 року. Але йому важко сказати, чи це було вранці, вдень або ввечері. Про нинішній стан здоров’я Ющенка лікар каже, що «зараз він здоровіший від багатьох політиків», до того ж після видужання «став сильнішим, ніж раніше».