Залізний гамбурзький рахунок

26.06.2008

Із черговим тріумфом повернулися українські гирьовики з чергового чемпіонату світу, який нещодавно відбувся в Гамбурзі. На змаганнях, які зібрали 98 спортсменів із десяти країн, наші силачі посіли загальнокомандне перше місце, — 4 золоті, 4 срібні й 1 бронзова медаль. Українцям поступилися спортсмени Казахстану (2–1–2), команда «Татарстан» із Росії (0–1–3) та білоруські силачі (1–1–1).

Як повідомив «УМ» президент Феде­рації гирьового спорту України Юрій Щербина, завдяки підтримці Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту наша збірна взяла участь у турнірі в повному складі. Чемпіонат проводився серед чоловіків та юніорів у поштовху довгим циклом; вага гир — 32 кг.

У ваговій категорії до 60 кг перше «золото» Україні приніс майстер спорту з Полтави В’ячеслав Задорожний: попри найменшу власну вагу (55,7 кг), він повністю використав відведений на виконання вправи час (10 хв) і виборов одразу два чемпіонські титули — серед чоловіків і серед юніорів. Причому результат Задорожного — 48 підйомів — відповідає вимогам на присвоєння звання «Майстер спорту міжнародного класу».

У категорії до 65 кг передбачену перемогу здобув заслужений майстер спорту з Житомира Василь Пронтенко. У вазі до 70 кг «змс» зі Львова Володимир Андрейчук лише на два підйоми випередив ще одного нашого співвітчизника, киянина Валентина Бондаренка.

Володимир Кресс із Казахстану знову довів, що йому немає рівних у категорії до 75 кг («срібло» тут отримав Юрій Дуляницький з Ірпеня).

Кримчанин Федір Фуглєв переміг у категорії до 80 кг із кращим результатом змагань — 84 підйоми.

Драматичні події відбулися у суперважкій ваговій категорії. Перший номер збірної України Андрій Махновський з Івано–Франківська впевнено лідирував. За півхвилини до кінця відведеного регламентом часу він випереджав найближчого суперника, білоруса Сергія Напреєнка, на чотири підйоми. В цей момент, несподівано для всіх, Андрій ставить гирі на поміст, цілуючи їх на знак перемоги. Але білоруський атлет продовжив боротьбу і випередив прикарпатця на два підйоми.

Паралельно проводився міжнародний турнір гирьовиків під назвою «Гамбурзький рахунок», який зібрав і жінок, і ветеранів. У своїх вагових категоріях чергові перемоги здобули киянка Олена Семенова, запоріжанка Любов Черепаха та Марина Зуй із Борисполя.

А ще одним приємним підсумком візиту до Німеччини стало оголошення представників спортивної делегації Республіки Татарстан. Універсіада–2013 відбудеться в Казані, й татари на правах організаторів мають намір ввести до програми всесвітніх студентських ігор також і гирьовий спорт. Як каже Юрій Щербина, для гирьовиків це означатиме великий крок на шляху до міжнародної інтеграції.