Рибка, але вже не золота

26.06.2008
Рибка, але вже не золота

Яна Клочкова більше не буде «Золотою рибкою». Чотириразова тріумфаторка Сіднея й Афін за півтора місяця до своєї третьої Олімпіади вирішила не брати участі в індивідуальних змаганнях на Іграх–2008. До Пекіна знаменита плавчиня все ж поїде, але тільки для того, щоб виступити у складі збірної України в командній естафеті.

«Дуже важко бути першою. Є злети й падіння. Хтось приходить, виростає кращим за тебе. Це життя. Воно йде, а не стоїть на місці», — зізналася Клочкова в інтерв’ю сайту «Чемпіон». Рішення про відмову від зазіхань на індивідуальне «золото» Олімпіади–2008 Яна та її тренер Ніна Кожух ухвалили за результатами останніх стартів, а взагалі воно (рішення) «насправді давно назрівало». Крім п’яти олімпійських нагород (чотирьох золотих і одної срібної), Яна має чотири «золота» чемпіонатів світу на «довгій» воді, шість — на «короткій», 19 найвищих відзнак першостей Європи. Усі ці досягнення, як і присвоєння Клочковій звання «Герой України», було підсумовано в 2004 році. Після Олімпіади в Афінах, де Яна виграла свої «коронні» 200 і 400 м комплексним плаванням, вона тривалий час не тренувалася, віддаючись відпочинку та світському життю. Тож, коли повернулася у великий спорт, уже не могла наздогнати багатьох суперниць.

Яна визнає, що в естафетній команді навряд чи підніметься на п’єдестал. Водночас уславлена спортсменка ще не знає, чи стане пекінська Олімпіада останнім стартом у її кар’єрі, але зауважує, що вона вже «стільки років у спорті...» (при цьому 7 серпня Клочковій виповниться лише 26).

Шукаючи додаткові пояснення своєму рішенню, Яна каже: «У нашій країні спорт нікому не потрібний. Немає басейнів, нічого. Нізвідки брати нових клочкових».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Олімпіаду виграють китайці?

Аналітики відомої консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers напередодні Олімпіади провели традиційні підрахунки, аби скласти прогноз щодо підсумкової «медальної» таблиці Ігор–2008. Згідно з висновками PricewaterhouseCoopers, у світовому спорті буде новий лідер — збірна Китаю. Господарям Олімпіади — значною мірою саме завдяки «фактору свого поля» — авторитетні аналітики обіцяють 88 медалей. Це на одну більше, ніж обіцяють збірній США, яка стала переможцем заліку Ігор–2004.

Відповідно до цього прогнозу, Росія переміститься з другого місця (росіянам пророкують 79 нагород). Далі, як передає агенція «Ассошіейтед прес», розташуються збірні Німеччини (49), Австралії (41), Японії (34), Франції (30), Італії (29), Великої Британії (28) і Південної Кореї (27).

Україна, за прикидками PricewaterhouseCoopers, за кількістю медалей — 23 — посяде 12–те місце. Цікаво, що в нашому Міністерстві молоді й спорту шанси українців у Пекіні оцінюють значно скромніше, говорячи про 12—14 нагород. І це було ще до «відставки» Клочкової»...