НОВИНИ ПЛЮС

25.06.2008

З Іраном — мовою війни, санкцій і дипломатії

Європейський Союз узгодив нові санкції проти Ірану, якщо ця країна не відмовиться заморозити свої ядерні програми. Передбачається, зокрема, заморозити в банках на території ЄС усі активи найбільшого іранського банку «Меллі». Акція дещо запізніла, бо Іран нещодавно перевів більшість своїх активів з європейських банків до азійських.

США, хоча і загрожують Ірану новими санкціями та навіть воєнним втручанням, відкрили в Тегерані дипломатичне представництво. Дипвідносин між двома країнами немає останніх майже 30 останніх років, відколи 1979 року було окуповане посольство США в Тегерані.

Пором–могила

Філіппінська влада вчора уточнила дані щодо затонулого порому «Принцеса зірок». На борту судна перебували 862 пасажири та члени екіпажу. Врятувалися 43 особи, решта вважаються загиблими чи зниклими безвісти. Вчора водолазам удалося потрапити всередину судна. Вони виявили там кількасот тіл загиблих. Розпочався підйом потопельників на поверхню, повідомляє агенція «Рейтер».

У Білорусі стартувала виборча кампанія

Учора президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про початок виборчої кампанії до Палати представників та Ради республіки Національних зборів (парламенту країни). Вибори відбудуться 28 вересня. Голова ЦВК Лідія Єрмошина вже повідомила пресі, що провела зустрічі з представниками ОБСЄ, які минулого тижня прибули до Мінська, щоб вивчити умови проведення виборів.

Об’єднані демократичні сили Білорусі вирішили не бойкотувати вибори і навіть домовилися створити єдиний список, в якому вже налічується 110 кандидатів у депутати. Про це повідомив власний кореспондент «УМ» у Білорусі Олексій Мінчонок.

Уперше виправдано в’язня Гуантанамо

Уперше суд США виніс виправдальний вирок в’язню Гуантанамо — тюрми, розташованої на американській військовій базі на Кубі. Виправдано Хузаіфа Пархата, мусульманина з Китаю, якого захопили в полон в Афганістані в 2001 році, повідомляє «Ассошіейтед прес». Слідство вважало, що Пархат, уйгур за національністю, член «Ісламського руху Східного Туркестану», воював у Афганістані проти американців, проте адвокатам вдалося довести, що підсудний виступав не проти США, а проти Китаю.

Нагадаємо, що 12 червня Верховний суд США постановив, що підозрювані в тероризмі іноземці, які сидять на Гуантанамо, мають право добиватися звільнення через американські суди. Відтак уже 160 бранців подали клопотання до судів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>