Реве та стогне

25.06.2008
Реве та стогне

Не витримали напад бурі навіть 40–річні дерева. (Фото Світлани Мартинець.)

У понеділок, приблизно о п’ятій годині пополудні, над Львовом нависла величезна хмара. Термометри фіксували понад 30 градусів тепла. Повітря наче застигло. Про можливий шторм офіційних попереджень не було. Тож ніхто й не підозрював, що за кілька хвилин над містом та всією областю пронесеться страшний буревій, котрий забере людські життя.

 

Жертви стихії

Молода мати загинула просто посеред вулиці. Її дитина зараз у реанімації. Злива та вітер застали 27–річну львів’янку на вулиці Петлюри, коли та гуляла зі своїм чотирирічним сином. Сильний порив вітру зірвав люк горища з п’ятиповерхового будинку. Жінка, яка вдруге готувалася стати матір’ю, загинула на місці події. Майже в цей же час стихія забрала життя і в мешканця райцентру Миколаїв: 32–річний чоловік унаслідок обвалу будівельних конструкцій отримав черепно–мозкові травми і помер у райлікарні, не приходячи до тями.

Лихо завітало й до села Тарнавка, що в Старосамбірському районі області. Буря захопила подружжя селян у полі, коли ті збирали сіно. Це була їхня остання робота в цьому житті.

У Яворові медики рятують місцевого мешканця. Буря застала чоловіка за столиком на території літньої кав’ярні, де на нього впав вуличний холодильник. Наслідок — перелом шийного хребця. Ще одна жертва буревію — 10–річний хлопчик у Дрогобицькому районі. Дитина необачно наступила на оголений електропровід, обірваний бурею.

Дерева виривало з корінням

Нині у Львові, як після війни. Рятувальні служби та комунальники міста хоча й докладають зусиль, не взмозі швидко впоратись із наслідками стихії. На вулицях і досі валяються потрощені рекламні щити, уламки дахів і дерева, вирвані з землі з корінням. Область уже порахувала попередні збитки, завдані природою: приблизно 20 мільйонів гривень.

Пориви вітру становили 30—35 метрів на секунду. Тобто 110 кілометрів на годину. Від подібного в метереологів ламалася апаратура. З приміщення штабу Західно–оперативного командування буревій «прибрав» кілька метрів даху. Найбільше дерев впало на проспекті Свободи біля Оперного театру, у Сихівському масиві та Стрийському парку. А на Личаківському цвинтарі вітер не лише поламав дерева, а й поперевертав пам’ятники.

Та особливо дісталося літнім кав’ярням. «Вітер зірвав тент літнього майданчика і пошкодив електричні дроти. Все стало іскрити. Буря перевертала вазони, дощ заливав комп’ютери та меблі. Почалася паніка. Люди з криками рвалися до приміщень», — розповідає 23–річний студент Віктор, який був очевидцем краху літнього ресторанчика біля Ратуші.

Водія врятував ангел

Під час буревію від костелу єзуїтів відколовся величезний шмат фасаду. За іронією долі кам’яна брила обвалилася на автомобіль BMW, який у цей час проїжджав Театральною, де побудовано костел. «Я відчув, як на автомобіль навалилося щось важке. Вже коли вийшов з–за керма, то зрозумів: мене врятувало диво. Кам’яна брила, яка відвалилася від стіни костелу, розтрощила багажник і заднє скло автомобіля. Ще б півметра і я би з машини не вийшов», — розповідає власник пошкодженого стихією BMW Сергій.

Народилися «в сорочці» і лікарі Пустомитівської районної лікарні. У селі Деревач цього району на «швидку» впало дерево. Ще чотирьох водіїв рятувальники витягнули з–під уламків потрощених деревами автівок.

Знеструмлено майже тисячу сіл

Без світла в області залишився 771 населений пункт та більша частина Львова. Найбільше дісталося Мостиському, Яворівському районам та самому Львову. Складна ситуація й на дорогах. Буревій у буквальному розумінні повиривав світлофори з гнізд, тож водіям доводиться «розрулювати» перехрестя самотужки. На шести залізничних напрямках (Самбірський, Стрийський, Ходорівський, Краснянський, Сокальський та Мостиський) через знеструмлення контактних мереж було призупинено рух електропотягів, а у Львові внаслідок обірваних ліній електропередач рух трамваїв і тролейбусів зупинено й досі.

«Надзвичайники» просять львів’ян не виходити без потреби на вулицю і не гуляти парками.

 

ДО РЕЧІ

На ліквідацію наслідків стихійного лиха у Львові та області задіяно понад 120 рятувальників МНС і 30 одиниць техніки, повідомив «УМ» працівник прес–служби ГУ МНС у Львівській області Віталій Туривцев. Окрім Львівської, від буревію постраждали Івано–Франківська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>