Закипіли в шоколаді

07.06.2008
Закипіли в шоколаді

Володимир Лис за роман «Острів Сильвестра» нагороджений першою премією.

Перед Театром Франка простелено червону доріжку, у фойє тихо грає оркестр, дами у вечірніх сукнях і чоловіки з метеликами походжають туди–сюди. Всі в очікуванні церемонії нагородження всеукраїнського конкурсу «Коронація слова». Пізно ввечері 5 червня кияни могли побачити, як по Хрещатику йшли короновані чарівники пера, тримаючи в одній руці важкі статуетки золотої руки з пером, а в іншій — букети червоних троянд.

 

Не пити і менше спати

На вокзал поспішає Володимир Лис. «Уже пізно, а мені далеко добиратися. Добре, що маю статуетку. Коли нападуть грабіжники, буде чим відбиватися. Цими пальцями (показує на нагороду) і поранити можна», — розповідає володар першої премії за роман «Острів Сильвестра» Володимир Лис. Участь у цьому конкурсі для нього не перша. Подавався тричі — був дипломантом у номінації «Роман» у 2000, 2001 і 2003 роках. Каже, коли побачив першу веселку на небі, то попросив Бога про премію на конкурсі, а по дорозі до Театру Франка перед церемонією зустрів письменника Івана Андрусяка, який побажав йому першої премії. «Я тоді йому сказав, що в такому разі з мене пляшка дорогого коньяку, а тепер поставлю дві», — жартує пан Володимир. Колеги з луцької газети «Волинь нова», де письменник працює редактором відділу політики, дивуються, як він устигає писати книжки. «Я їм відповідаю, що треба менше пити і спати, от і писатимете по роману щороку», — додає «УМ» Володимир Лис. На грошову винагороду не розраховував, але вже знає, на що її витратить. Каже, що «квартиру пограбували. Доведеться купувати комп’ютер».

Марія Маслєчкіна отримала другу премію за роман «Дорога, або Афганське рондо». Під час вручення нагороди журі не сподівалося побачити маленьку худорляву жінку в романтичній червоній сукні. Бо за стилем написання і сюжетною лінією зрозуміли для себе, що автор роману — «афганець».

Поетеса Анна Багряна писала свій перший роман «За Габією, або Усупереч забобонам», коли місяць був уповні. За твір вона вже отримала нагороду на Міжнародному українсько–німецькому конкурсі ім. Гончара. Каже, що на ті гроші накупувала вишиванок із різних регіонів, а на ці — помандрує Україною. З Анною третю премію розділив Михайло Бриних за роман «Шахмати для дибілів». За його словами, коли починалася коронаційна вистава з червоними шторами, під якими танцювали дівчата, він подумав, що це знак. «За свої романи ми всі горітимемо в пеклі, але замість смоли буде булькати шоколад «Корона», — сказав під час нагороди Михайло.

Дипломантами у номінації «роман» стали Маріанна Маліна, Люко Дашвар, подружжя Наталія та Олександр Шевченки, які минулого року отримали третю премію, Весела Найденова та Ярослав Яновський, Ярослав Яріш, Ганна Ручай.

Найкраща нагорода, коли оцінюватиме глядач

Переможцями у номінації «кіносценарій» журі обрало Василя Босовича та Олександра Столярова за «Ангела з патефоном», Світлану Тяпіну за «Справу про диявола та вбиту наречену» і третього — Кирила Устюжаніна за «Виступ». «Це мій третій сценарій, але участь у конкурсі брала вперше. До цього писала молодіжну прозу. У мене йдеться про вбивство нареченої, хоча сама вже 5 років у щасливому шлюбі, — зізнається Світлана Тяпіна. — Коли виходила на сцену, то тільки думала, щоб не наступити на край спідниці і не впасти».

Переможці тільки мріють про те, щоб за їхніми кіносценаріями зняли фільм. Найбільше шансів у Кирила Устюжаніна, бо він сам режисер, зняв телевізійний фільм «12 копійок». До речі, він був дипломантом «Коронації слова» у 2001 і 2004 роках. Цьогорічними лауреатами обрано Марину Чижову, Наталю Флерчук, Андрія Зланіча, Андрія Кокотюху, Олега Галетка, Юрія Сороку. «Я просто показався, що я є, щоб не забували», — каже неодноразовий переможець «Коронації» Андрій Кокотюха із сином на плечах.

«Найбільша нагорода для нас — це коли п’єси поставлять на сценах театрів, щоб їх зміг оцінити глядач», — констатує Олександр Гаврош, минулорічний володар другої премії за п’єсу «Ромео і Жасмин» і власний кореспондент «УМ». Цього року він — дипломант. Без премії залишилися також Галина Опришко, Віталій Райнюк, Микола Босак і Володимир Гайдай. «Перед вами — найкращий драматург в Україні. Я радий, що журі притомне і мене відзначило», — жартує Богдан Підгірний, переможець третьої премії за «П.П. (Прагнення притомності)». Едуард Богуш отримав другу премію за «Помилку Марка Фабія», а одесит Станіслав Стриженюк цього року став кращим зі своєю п’єсою «Судний день. Батурин». «За преміальні куплю книжку про козацтво за 2 тис грн., а решту витрачу на ремонт квартири. Я дав згоду, що наступного року буду членом журі. За стилем відразу бачу професіоналів, тому голосуватиму тільки за молодих авторів», — розповідає Стриженюк.

Нагадаємо, що преміальний фонд конкурсу — 100 000 грн.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>