«Крила» прилетіли

06.06.2008
«Крила» прилетіли

«Напівшведський» «Детройт» — володар Кубка Стенлі–2008. (Фото Рейтер.)

У ніч із середи на четвер завершився розіграш найпрестижнішого хокейного трофея. Краща команда регулярного чемпіонату НХЛ, «Детройт ред уїнгз», здолала амбітних, але недостатньо досвідчених «пінгвінів» із Піттсбурга.

Після двох «сухих» домашніх успіхів «Детройта» у фінальній серії здавалося, що «червоні крила» легко дотиснуть команду Мішеля Тер’єна і на виїзді. Та «Піттсбург» дав справжній бій «аксакалам» із Міста моторів — недаремно власником «Пінгвінз» є славнозвісний Маріо Лем’є. У п’ятому матчі протистояння, за рахунку в серії 1:3 не на свою користь, «Піттсбург» уперше з 2000 року спромігся вирвати перемогу на «Джо Луїс Арені». Причому гості врятувалися від поразки за 35 секунд до фінальної сирени. А виграш оформили аж у третьому додатковому періоді — 4:3. Тоді в Мічигані говорили, що тріумфувати «Детройту» завадила заборона НХЛ на стару традицію фанатів команди–господарки, які в моменти радості викидають на лід живих восьминогів.

Але в шостій зустрічі все стало на свої місця — успіх «Ред уїнгз» не можна не визнати закономірним. Хоча спосіб, у який це сталося в Пенсільванії, викликав у вболівальників «Піттсбурга» особливе розчарування. Ви­рішальну шайбу у ворота «пінгвінів» спрямував... їхній голкіпер Марк–Андре Флері. 23–річний воротар відбив кидок Зеттерберга, але не втримав каучуковий диск. У боротьбі за нього російський захисник господарів Сергій Гончар і шведський форвард «Детройта» наїхали на Флері, той упав і... «п’ятою точкою» посунув шайбу за лінію воріт.

Щоправда, хлопці Тер’єна могли створити чергове диво. За півтори хвилини до сирени вони скоротили відставання до однієї шайби — 2:3. А на останніх секундах двобою в атаці відчаю словак Маріан Госса ледь не переправив снаряд у ворота Кріса Осгуда. Але шайба по–зрадницьки проповзла перед лінією воріт.

Таким чином, «черво­ні крила» повторили успіх 2002 року, коли виграли Західну конференцію, Кубок президента (кращій команді за підсумками регулярного чемпіонату), а згодом і Кубок Стенлі. Загалом же для «Детройта» ця перемога стала 11–ю, в тому числі четвертою за останні 12 сезонів.

Тренер тріумфаторів Майк Бебкок, який раніше виводив «Анахайм» у фінал «плей–оф», став чемпіоном НХЛ уперше. Раніше 44–річний фахівець приводив до звання чемпіонів світу національну (2004 р.) і юніорську (1997 р.) збірні Канади.

38–річний шведський захисник «Детройта» Ніклас Лідстрем став першим європейцем — капітаном володаря Кубка Стенлі. Цього найрезультативнішого оборонця за підсумками регулярного сезону (10 голів і 60 передач) визнали найкориснішим гравцем нинішнього «плей–оф». Заповітний трофей ветеранові вручив комісар ліги Гарі Беттмен. До речі, разом із Лідстремом вагомий внесок у перемогу «крилатих» внесли ще шестеро шведів: Лілья, Кронвалл, Самуельссон, Фран­цен, Хольмстрем, Зеттерберг. Тож недаремно «Детройт» називають «збірною Швеції» і побоюються за це.

Нинішня перемога в Кубку Стенлі стала четвертою для Лідстрема, Холм­стрема, Молтбі, Дрейпера й Маккарті.

46–річний захисник Кріс Челіос у цьогорічному розіграші Кубка Стенлі побив досягнення голкіпера Патріка Руа за кількістю матчів у «плей–оф». У сина грецьких емігрантів (ім’я Челіоса при народженні — Хрістос Целіос) за 22 сезони в НХЛ назбиралося 260 таких матчів, у Руа ж залишилося 247. Попри свій солідний вік, Кріс не збирається вішати ковзани на цвях і, можливо, спробує дотягти до рекорду легендарного Горді Хоу, котрий зав’язав із великим хокеєм у віці 52 років і шести днів.

 

ТАБЛО

Кубок Стенлі–2008. Фінал (шостий матч): «Піттсбург» — «Детройт» — 2:3 (Малкін, 36 (більш.); Госса, 59 (більш.) — Рафалськи, 6 (більш.); Філппула, 29; Зеттерберг, 48).

Серія до чотирьох перемог — 2:4 (0:4, 0:3, 3:2, 1:2, 4:3 ОТ, 2:3).

Кращі бомбардири Кубка Стенлі: Зеттерберг — 27 очок (13 голів + 14 передач), Кросбі — 27 (6+21), Госса (обидва — «Піттсбург») — 26 (12+14), Дацюк («Детройт») — 23 (10+13), Малкін («Піттсбург») — 22 (10+12).

Кращі снайпери: Зеттерберг, Францен — 13 голів, Госса — 12, Дацюк, Малкін, Умбергер («Філадельфія») — 10.

Кращі асистенти: Кросбі — 21 передача, Кронвалл — 15, Зеттерберг, Госса, Рібейро («Даллас») — 14.

Кращі за коефіцієнтом корисності «плюс–мінус»: Зеттерберг, Кронвалл — +16, Стюарт («Детройт») — +15, Дацюк, Францен — +13.

Воротарі за відсотком відбитих кидків: Елліс («Нешвілл») — 93,8; Флері («Піттсбург») — 93,3; Осгуд («Детройт») — 93,0; Турко («Даллас») — 92,2; Томас («Бостон») — 91,4.

Воротарі за кількістю пропущених шайб (у середньому за гру): Осгуд — 1,55; Флері — 1,97; Турко — 2,08; Набоков («Сан–Хосе») — 2,18; Елліс — 2,52.