Блок Кличка знає, як вирішити проблеми медиків

22.05.2008
Блок Кличка знає, як вирішити проблеми медиків

Віталій Кличко об’єднує навколо себе все більше киян.

Здоровя киян — під серйозною загрозою. Про це свідчить недостатнє фінансування потреб установ охорони здоров’я, висока ціна ліків, дефіцит медичних працівників у міській системі охорони здоров’я. Територію лікарень та поліклінік раз у раз облюбовують для своїх атак рейдери, а корупційні дії стали звичною справою. Залишатися осторонь від вирішення цих проблем — означає капітулювати перед ними, тому Блок Кличка пропонує власні рецепти щодо виходу з кризи.

Його активісти не тільки констатують кризу столичної охорони здоров’я, позбавленої достатнього фінансування та можливостей для професійного зростання, а й пропонують реальний шлях виходу з неї. Команда професійних менеджерів на чолі з Віталієм Кличком іде в Київраду, щоб кардинально змінити ситуацію в столиці, а вирішення проблем охорони здоров’я стане для неї пріоритетом.

Сам Віталій уже три роки за власні кошти будує спортивні майданчики в київських дворах, реально сприяючи оздоровленню земляків. Сьогодні в одному районі таких майданчиків — більше півсотні. Перелік заходів, спрямованих на оздоровлення столичної медицини, займає важливе місце в Стратегії розвитку столиці «Обличчям до киян». Віталій Кличко упевнений, що всі без винятку мешканці Києва повинні отримувати достатню та безкоштовну медичну допомогу, і завдання міської влади — забезпечити реалізацію цього конституційного права. Тому серед першочергових кроків із модернізації столичної охорони здоров’я — ухвалення муніципальної програми безкоштовного лікування і забезпечення медикаментами незаможних киян, впровадження системи медичного страхування, яке дозволить вдихнути нове життя в медичні установи столиці.

Нова столична влада якісно поліпшить становище київських медиків, які не менше своїх пацієнтів страждають від соціальної незахищеності. Блок Кличка ініціює впровадження постійних муніципальних доплат медичним працівникам у розмірі 50—100% від посадового окладу. Це дозволить зупинити відтік кваліфікованих медичних кадрів із міських медичних установ. Лікарів та медичних сестер в обов’язковому порядку страхуватимуть від професійних ризиків, за рахунок міста їм надаватимуть соціальне житло, а охочі зможуть узяти іпотечний кредит на умовах оплати містом відсотків по ньому.

Плани Блоку Кличка не обмежуються столичним рівнем: Віталій Кличко обіцяє домогтися ухвалення Верховною Радою закону, який надасть медичним працівникам статусу державного службовця зі всіма пільгами. Можна сміливо стверджувати, що нова столична влада бачить у київських медиках об’єкт своєї пріоритетної уваги.

Ольга ШКОБА