Шахраї й повії

22.05.2008

«Чорні списки» претендентів на крісло мера столиці та депутатський мандат у Київраді з’явилися вчора на сайті МВС — за вказівкою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який оприлюднював дані про кандидатів із кримінальним минулим і під час попередньої своєї каденції на посаді. Мовляв, виборці мають знати, кого обирають.

За словами Луценка, з його передвиборчою відпусткою покін­чено (Юрій очолює список блоку «НУНС» на виборах до Київради), бо треба «врятувати Київ». Окремих закидів політиків, нібито міліція використовує адмінресурс, Луценко не заперечує. Щоб вибори пройшли спокійно, МВС навіть посилило режим громадської безпеки. У день виборів буде сформовано спеціальні підрозділи міліції, які фіксуватимуть можливі порушення на виборчих дільницях.

А щодо «чорних списків», то співробітники столичного УБОЗу уважно переглянули дані про кандидатів і знайшли своїх «клієнтів», які раніше мали конфлікти з законом. Серед кандидатів у мери, яких нині нараховується 70, знайшовся такий собі Григорій Черниш. Як повідомили «УМ» у Департаменті зв’язків із громадськістю МВС, цей 66річний громадянин раніше був двічі засуджений — за хабарництво у 1973 році та шахрайство у 1982 році з конфіскацією майна. У 1994 році пан Черниш навіть оголошувався в розшук за зловживання владою і втечу з місць позбавлення волі.

«УБОЗівці» перевірили і 2056 кандидатів у депутати Київради (у перегонах бере участь 37 політичних партій та блоків). У списках 15 політичних сил виявили 18 осіб, що мали проблеми з законом за зловживання владою, хуліганство, викрадення транспорту, незаконне зберігання зброї, шахрайство, заняття проституцією тощо. «Конкретний приклад: у списку партії «Совість України» є кандидатка, яка 14 (!) разів притягалася до відповідальності за проституцію. Я думаю, що громадськість повинна це знати», — каже міністр Луценко.

Інші приклади: у списку Блоку Литвина є неодноразово судимий Олександр Ліщенко. У МВС зазначають, що, за їхніми даними, цей пан входив до «бригади» покійного авторитета Прища. Ліщенко досі проходить по спецобліках столичного УБОЗу, де його вважають лідером угруповання, що контролює ринок «Троєщина».

Крім цього, проблеми із законом мали по два кандидати у списках Блоку Черновецького та Аграрної партії. По одному судимому мають блоки «Міський партизан», «Дія — Київський фронт молоді», «Громадянський актив Києва», НДП, Партія праці, Партія регіонів, Всеукраїнська політична партія «Екологія та соціальний захист», Народнодемократична партія патріотів України. По одному кандидату, відносно яких порушено кримінальні справи, мають НДП та СДПУ(о). До адміністративної відповідальності притягувалися два кандидати зі списків Блоку Бродського «Кияни» та Української партії.

 

ДО РЕЧІ

Днями правоохоронці Солом’ян­ського району столиці затримали двох іноземців, які пропонували киянам по 300 гривень за підтримку на виборах Леоніда Черновецького. За словами міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, затримані виявилися громадянами Нігерії. Як відомо, чинний мер є парафіянином секти «Посольство Боже», якою керує нігерійський проповідник.