Рада береться за ЗАСТупи

22.05.2008

Сьогоднішній день у Верховній Раді має всі шанси стати бурхливим. Окрім розгляду питання про керівництво Фонду держмайна, парламентарії обіцяють нарешті заповнити порожнечу в президії, посадивши обабіч Голови ВР двох «помічників». Щоправда, обрати першого та «звичайного» заступників для Арсенія Яценюка парламент збирається ще з минулого року, але віз і нині там. Бо обидві вакансії нардепи нібито прагнуть заповнити одночасно. І БЮТ офіційно не висуває свого Миколу Томенка на крісло віце–спікера доти, доки опозиція в особі Партії регіонів, якій коаліція відвела посаду першого віце, не назве свого кандидата. Насправді «регіонали» вже давно фактично визначилися (найімовірніше, їхнім претендентом буде Сергій Льовочкін), але відповідного рішення фракції не задокументували. «Очевидно, хтось намагається реалізувати інший сценарій, який полягає в переформатуванні коаліції, — припускає «НУНСівець Тарас Стецьків. — І «Регіони» не пропонують кандидатуру на першого віце–спікера, бо сподіваються на «ширку».

Так воно чи ні, а тягнути далі буде складно. Адже вчора на сайті Верховної Ради з’явився перший зареєстрований проект постанови про обрання заступника голови ВР. На цю посаду автор проекту, представник «НУНС» Олесь Доній пропонує свого колегу по фракції, «самооборонівця» Володимира Марущенка.

«Це ненормально, що парламент є значною мірою недієздатним органом, оскільки основні політичні сили час від часу блокують його роботу: ПР і БЮТ — оточуючи трибуну, секретаріат Президента — руками Яценюка. Й однією з причин цього саботажу, на мою думку, є те, що керівні органи Верховної Ради досі недоукомплектовані, — пояснив Доній у коментарі «УМ». — Голова ВР щоразу заявляє, що його заступники ось–ось будуть обрані. Але при цьому радо оголошує, що «досі не зареєстровано жодного проекту відповідної постанови». Якщо проблема тільки в цьому — значить, тепер проблеми немає: проект постанови зареєстрований».

Олесь не приховує, що прагне насамперед «підштовхнути» парламент зрушити з мертвої точки. «Якщо у наших партнерів по коаліції будуть інші висуванці у президію — ми готові зняти кандидатуру Марущенка. Але ні про Томенка, ні про Льовочкіна чи ще про когось із нами досі ніхто не говорив», — зауважує Доній.

До слова, він є автором іще однієї ініціативи, яка неабияк сполохала багатьох нардепів. «Неправильний» парламентарій, який категорично відмовляється здавати керівникам фракції свою картку й завжди голосує тільки особисто, збирає підписи в інших народних обранців під зобов’язанням чинити так само. Окрім представників фракції Блоку Литвина та далеко не всіх «нашоукраїнців», депутати уникають брати на себе зобов’язання голосувати власноруч. Хоча, не виключено, незабаром їм доведеться пожертвувати фракційною диктатурою і таки згадати про відповідну норму Конституції. Адже вчора Арсеній Яценюк пригрозив, що до осені в сесійній залі буде встановлено систему голосування, яка реагуватиме винятково на відбиток пальця депутата. До такої заяви головуючого спонукала опозиція, яка раптом знову почала рахувати відсутніх у залі нардепів із «присутніми» картками. Щиро кажучи, в те, що за нинішніх парламентських реалій «погрозу» спікера буде виконано, повірити складно.