Я тебе породила...

20.05.2008
Я тебе породила...

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Немовля — у вікно!

Чернігів шокований — 14–річна дев’ятикласниця народила дитину, а потім викинула немовля у вікно з третього поверху. Травми, отримані новонародженим, виявилися смертельними. Нічого подібного в місті не було вже кілька десятків років. Про те, що дівчинка–підліток, учениця однієї з престижних шкіл, вагітна, не здогадувалися ні батьки, ні вчителі, ні однокласники. Дівчинка навіть жодного разу не пропустила уроків фізкультури. За словами її класного керівника Світлани Заруби, цей випадок став для всіх повною несподіванкою, адже ні поведінка, ні зовнішність її учениці майже не змінилися.

Дівчинка народжувала вдома, у ванній кімнаті. Її молодший брат передав їй через шпарину у дверях спочатку кухонний ніж, яким породілля сама перерізала пуповину, а потім пакет для сміття і мотузку, в який «мати» загорнула свою щойно народжену дитину. «Пакунок» дівчина викинула з вікна. Вона вважала, що дитина народилася мертвою. Батьки, прийшовши додому, помітили у доньки кровотечу і відправили її до лікарні, а вже лікарі повідомили правоохоронцям, що у місті відбулися кримінальні пологи. Дівчині ще надавали медичну допомогу, а міліція вже знайшла труп новонародженої дівчинки.

«Як показав розтин, дитина була живою, коли народилася, — сказав перший заступник прокурора міста Чернігова Олександр Кузьменко. — Смерть настала внаслідок падіння».

Наприкінці минулого тижня прокуратура міста Чернігова порушила кримінальну справу щодо неповнолітньої згідно зі ст. 117 КК, за фактом умисного вбивства матір’ю своєї новонародженої дитини відразу після пологів. Утім, чим усе скінчиться — ніхто не знає, адже слідство має довести, чи усвідомлювала свої дії неповнолітня, яка стверджує, що навіть не здогадувалась про свою вагітність.

На лікаря немає грошей...

Утім такі випадки — скоріше виняток, ніж правило. А ось те, що батьки стали більш жорстоко ставитися до власних дітей, не може не турбувати правоохоронців. Тільки за перші три місяці цього року в Чернігівській області за статтею 166 Кримінального кодексу («Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки») було порушено 11 (!) кримінальних справ. Тоді як за весь минулий рік їх було лише вісім. Як повідомили «УМ» у прес–службі обласної прокуратури, нині завершено слідство у кримінальній справі за фактом злісного невиконання матір’ю обов’язків по догляду за дитиною, що призвело до трагічних наслідків.

Ще 3 березня о 17.30 трирічна дівчинка з одного із сіл Прилуцького району була доставлена до центральної районної лікарні, де о 18.40 померла з діагнозом «двобічна абсцедуюча пневмонія з гнійним розплавленням паренхіми легень».

У ході перевірки за цим фактом та досудового слідства було встановлено, що дитина захворіла в середині лютого. Мала високу температуру тіла, слабкість. По медичну допомогу мати не зверталась. Лише сусідами (!) до хворої дитини було викликано місцевого лікаря сімейної медицини, яка після непростих переговорів із матір’ю все–таки оглянула дівчинку і призначила їй лікування. Вже тоді жінці пропонували госпіталізувати доньку до лікарні, але вона не погодилась, мовляв, немає грошей.

Наступними днями станом малолітньої дитини мати опікувалася самостійно. До лікарні дитину було доправлена надто пізно.

Ця сім’я стояла на обліку як така, де діти живуть в умовах підвищеного соціального ризику. Тому одночасно з розслідуванням кримінальної справи щодо матері постає питання про відповідальність службових осіб тих органів, які були зобов’язані своєчасно вжити заходів, аби запобігти біді.

«Цей кричущий приклад ілюструє дуже тривожне явище, — каже старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Надія Шевкун. — Останнім часом стрімко збільшується кількість батьків, які ведуть такий спосіб життя і так ставляться до власних дітей, що залишати останніх проживати з ними просто небезпечно».

Інший випадок: 28 березня Прилуцьким міжрайонним прокурором порушено кримінальну справу за фактом злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною, яка перебуває під опікою. Опікуном шестимісячного немовляти, мати й батько якого позбавлені батьківських прав, стала рідна 48–річна бабуся. Як виявилось, її благородний вчинок затьмарювало те, що бабуся періодично зловживала спиртними напоями, часто залишала дитину в сторонніх осіб. У віці одного року дитина важить 6,5 кг при нормі 11 кг, причому за останні півроку набрала ваги лише півкілограма. Має низку проблем зі здоров’ям, вроджених і набутих. «Останньою краплею» для представників державних органів стало те, що дитину бабуся покинула на газоні, а сама з’ясовувала стосунки з позбавленою батьківських прав донькою в під’їзді. Інспектори, які прибули на місце, застали обох жінок у такому стані, коли здійснювати догляд за немовлям вони вже не могли.

Тому прокурор виніс постанову про негайне вилучення цієї дитини з сім’ї, а в суді вирішується питання про позбавлення цієї бабусі опікунських прав на онуку. Висновок про те, як тяжкий стан дитини пов’язаний із поганим доглядом, дасть судово–медична експертиза.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>