Обмін люб’язностями

20.05.2008
Обмін люб’язностями

Капітан збірної Росії Олексій Морозов із чемпіонським кубком. (Фото АР.)

У рік свого столітнього ювілею Міжнародна федерація хокею вперше провела світовий форум — аж 72–й за ліком — у Канаді. Але родоначальники найшвидшої на планеті гри не змогли подарувати свято перемоги місцевим уболівальникам — на заваді стали російські хокеїсти. Цікаво, що рік тому канадці чемпіонами світу стали в Москві, а тепер віддали титул принциповим суперникам у себе вдома — обмінялися люб’язностями.

Склад півфінальних пар нинішньої першості виявився таким самим, як і торік. Але цього разу серйозно налаштована команда В’ячеслава Бикова не залишила фінам жодного шансу на вихід до фіналу — 4:0. Хокеїсти Суомі підсолодили гіркоту поразки лише в матчі за бронзові медалі, перегравши сусідів–шведів і втретє поспіль зійшовши на п’єдестал.

Напередодні вирішального матчу ІІХФ назвала ланку кращих гравців за всю історію чемпіонатів світу. До її складу увійшли четверо росіян, по одному шведові й канадцю: воротар Владислав Третяк, захисники В’ячеслав Фетисов і Бор’є Салмінг, центрфорвард Уейн Грецьки, крайні нападники Валерій Харламов і Сергій Макаров.

У неділю ввечері 13 500 глядачів, які дістали квитки до «Квебек колізею», стали свідками захоплюючого й драматичного фіналу. Господарі двічі вели перед із різницею у дві шайби, але їхній наставник Кен Хічкок, схоже, зарано вирішив грати на утримання рахунку. Справжнім героєм Росії став Ілля Ковальчук, котрий спочатку перевів гру в овертайм, а потім кистьовим кидком приніс своїй збірній перемогу. До фіналу 25–річний форвард «Атланти» у восьми матчах чемпіонату світу не закинув жодної шайби, а тут — розродився «золотим» дублем! Так Росія зійшла на світовий хокейний трон після тривалої перерви у 15 років, удруге в своїй історії.

В оновленому рейтингу ІІХФ на перший рядок піднялася Канада, Росія підстрибнула з п’ятої позиції на другу, олімпійські чемпіони, шведи, опустилися з чільної позиції на третю. Україна посунулася з 15–го місця на 17–те. n

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу.
Вищий дивізіон (Канада)

Півфінали. Росія — Фінляндія — 4:0 (Федоров, 14; Заріпов, 24; Морозов, 53 (більш.); Сушинський, 58), Канада — Швеція — 5:4 (Хітлі, 6 (більш.); Гецлаф, 24; Майєрс, 29; Неш, 33; Грін, 40 (більш.) — Стральман, 20, 32 (більш.); Валлін, 23; Варг, 55).

За третє місце. Фінляндія — Швеція — 4:0 (Пільстрьом, 12, 43; Ніскала, 14; М. Коїву, 58). Фінал. Канада — Росія — 4:5 ОТ (Бернс, 4, 15 (більш.); Куніц, 10; Хітлі, 30 — Сьомін, 2, 22 (більш.); Терещенко, 49; Ковальчук, 55, 63 (більш.)).

Кращі бомбардири. Хітлі — 20 (12 голів + 8 передач), Гецлаф — 14 (3+11), Неш (усі — Канада), Сьомін (Росія), Вейнхандль (Швеція) — 13.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Фінали конференцій. Схід: «Піттсбург» — «Філадельфія» — 6:0 (серія до чотирьох перемог — 4:1). Захід: «Детройт» — «Даллас» — 1:2 (серія — 3:2).

«Піттсбург» вийшов до фіналу Кубка Стенлі вперше з 1992 року.