Кримська кампанія

15.05.2008

Триває нагнітання конфлікту навколо заяв мера Москви Юрія Лужкова щодо українських територій. В ефірі підконтрольного телеканалу «ТВ–Центр» він назвав Крим «споконвічно російською землею», а Севастополь — «російським містом». При цьому, додав Лужков, «Україна не має підстав привласнювати собі Крим і Севастополь». Нагадаємо, це вже третя серія одкровень Лужкова, починаючи з виступу на урочистостях з приводу 225–річчя Чорноморського флоту, за що МЗС України оголосила мера Москви персоною «нон ґрата».

Учора спікер Держду­ми РФ Борис Гризлов підтримав ініціативу представників Компартії дати оцінку останнім подіям у Севастополі. «Нам варто надати підтримку проросійськи налаштованим політичним силам (у Криму. — Авт.)», — заявив депутат Держдуми Анатолій Локоть. Діючи в руслі кремлівських технологій, «Російська громада Криму» звернулася до керівництва РФ із закликом денонсувати російсько–український договір про дружбу і співробітництво.

Криза в українському парламенті грає на руку Росії, яка вочевидь невипадково порушила питання належності Криму й Севастополя саме в цей час. «Ми є свідками цілеспрямованої, агресивної інформаційної атаки на Україну з боку офіційного Кремля. Надалі можуть бути здійснені конкретні дії щодо дестабілізації політичної ситуації в Україні», — заявив з цього приводу заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Від імені кримських татар він ініціює звернення до міжнародних інституцій із приводу зазіхань Москви на Крим.

Але офіційний Київ не квапиться. «Від кількості провокативних заяв представників РФ ситуація не змінюється. Жодних міжнародно–правових наслідків ці висловлювання мати не можуть, оскільки «кримське питання» давно вирішено і зафіксовано міжнародно–правовими документами. МЗС України уважно відстежує й аналізує всі заяви, які спрямовані на підрив динаміки розвитку добросусідських стосунків із Росією, однак поки що ми не бачимо потреби звертатися до міжнародних організацій», — повідомив в інтерв’ю «УМ» речник Міністерства закордонних справ Василь Кирилич.