А зустрілися — пересварилися

15.05.2008

Сьогодні у Верховній Раді знову шукатимуть компроміс. На 10.00 збереться погоджувальна рада, аби спробувати узгодити бодай порядок денний. Саме його, а точніше, небажання внести до нього низку «антиінфляційних» законів, БЮТ називає причиною, з якої заблокував парламентську трибуну. Хоча представники всіх інших сил вважають, що це — лише привід. Так чи інакше, вчора домовитися про розблокування роботи ВР не вдалося навіть на «круглому столі» за участі Президента, Прем’єр–міністра, Голови Верховної Ради та лідерів фракцій.

«Ця криза є не парламентською, а інституційною. І тільки силами народних депутатів її не подолати», — пояснив Голова ВР Арсеній Яценюк, анонсуючи зустріч на Банковій. За його словами, якщо з внутрішніми кризами Верховна Рада може впоратися й сама, то з криз, створених ззовні, треба виходити спільно з їхніми творцями.

Перед тим чергова нарада фракційних лідерів завершилася нічим. За словами Яценюка, провівши аналіз усіх 34 законопроектів, які внесені урядом на поточний тиждень, він виявив, що «найстарішому» з них — один місяць. «Тому понад усе мене турбує, хто дезінформував Прем’єр–міністра про те, що протягом чотирьох місяців у парламенті не розглядаються законопроекти», — серйозно поцікавився спікер, зазначивши: якби не було блокування, то всі закони, на яких наполягає БЮТ, ухвалили б іще вчора, адже це було заплановано порядком денним.

«Як з’ясувалося, ці законопроекти ще навіть до комітетів не потрапили, оскільки подані буквально останніми днями, — зауважив у розмові з журналістами голова фракції свого «іменного» блоку Володимир Литвин. — Тож очевидно, що насправді на першому місці для Блоку Тимошенко є зовсім інше — кадрові питання. Просто коли з’ясувалося, що народ ця проблема не зачіпає, вони переформатувалися з кадрових питань на антиінфляційні. Це все — політична боротьба, закамуфльована під болючі для людей теми». До того ж, за словами Литвина, з цих ніби нагальних для уряду законопроектів більшість внесено на розгляд ВР не урядом, а народними депутатами, і «має відверто лобістський характер».

Однак у Блоці Тимошенко такі закиди, які, до речі, лунали і від представників «НУНС» та Партії регіонів, категорично спростовують. БЮТівський голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін запевнив, що всі необхідні проекти законів зареєстровані й готові до розгляду. А лідер фракції БЮТ Іван Кириленко наголосив: якщо «є добра воля» після наради в Президента внести ці проекти до порядку денного, «тимошенківці» негайно розблокують трибуну.

Але завершення «круглого столу» в президентському секретаріаті не привело до оптимістичних результатів. «Офіційні консультації щодо відновлення роботи Верховної Ради в черговий раз перетворили на чвари між представниками коаліції», — зауважив, вийшовши з СП, лідер Компартії Петро Симоненко. А Олександр Єфремов, який на переговорах представляв Партію регіонів за відсутності її лідера (Віктор Янукович перебував на Донеччині), розповів, що «регіонали», вивчивши «антиінфляційні» законопроекти, виявили: насправді вони такими не є і «спрямовані на те, щоб ввести адміністративне управління економікою». «Справжньою» причиною блокування Єфремов вважає бажання уряду звільнити голову ФДМУ Валентину Семенюк, аби «перейти до перерозподілу державної власності та продажу ласих шматків». За словами нардепа, Президент Ющенко під час цієї зустрічі зазначив, що на даний момент у власності держави перебуває 21 відсоток підприємств, і «це критична межа», тож до приватизації цих підприємств треба підходити дуже обережно. Тому, зрештою, «сторони розійшлися ні з чим».

«Якщо не припинити цю деструктивну політику розхитування корабля «Україна», ні до чого доброго це не призведе, — прокоментував взаємопоборювання в коаліції «НУНСівець» Тарас Стецьків. — Обидві сторони мають зробити крок назад. Якщо цього не зробити, буде ескалація конфлікту, яка може призвести не лише до паралічу роботи парламенту, а й до серйозної суспільної кризи вже до кінця року. І це означатиме, що Україна може забути й про ПДЧ, і про Євросоюз — країну, яка не здатна зберегти політичну стабільність, до Європейської спільноти ніхто не прийме. Так і залишимося у фарватері Росії». На думку «помаранчевого» парламентарія, найбільше в результаті конфлікту виграють треті сили. Ті, що за кордоном України...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Віктор Ющенко розцінює вислови Юлії Тимошенко щодо начебто лобіювання ним інтересів компанії «Венко» як «некоректні та безпідставні». Як заявила вчора на брифінгу прес–секретар глави держави Ірина Ваннікова, Президент «нагадує, що правова оцінка діяльності попередніх урядів та окремих підприємств — це прерогатива правоохоронних органів і судової гілки влади, а не Прем’єра». За словами прес–секретаря «основною метою залучення іноземних інвесторів до розвідувальних робіт було забезпечення енергетичної незалежності держави від зовнішніх енергопостачальників та розширення видобутку власних вуглеводнів».