НОВИНИ ПЛЮС

13.05.2008

Ліван на межі громадянської війни

Учора, за даними Бі–Бі–Сі, між урядовими військами та військами радикального угруповання «Хезболла» оголошено перемир’я. Від 6 травня, коли «Хезболла» захопила західну частину столиці Лівану — Бейрута, а також кілька районів і місто Тріполі, у боях загинули понад 20 осіб, більше сотні отримали поранення. Вуличні бої в Бейруті розпочалися після того, як уряд Лівану оголосив поза законом телекомунікаційну мережу, що належить «Хезболлі». Політичні аналітики порівнюють нинішню ситуацію в країні з подіями 1975—1990 років, коли війна між сунітами та шиїтами перетворила квітучу країну, великий торговий центр Бейрут на попелище.

Новий уряд Росії

Голова уряду РФ Володимир Путін учора представив президенту Дмитру Медведєву кадровий склад нового уряду. Кабінет міністрів оновиться менш ніж на третину, констатують російські ЗМІ. Екс–голова уряду Віктор Зубков відтак стає першим віце–прем’єром, який куруватиме національні проекти та ... рибальство. Ще одним першим «віце» став також Ігор Шувалов. Зберегли свої посади в уряді міністр закордонних справ Сергій Лавров та оборони — Анатолій Сердюков, а також ще шестеро міністрів.

Новий прем’єр–міністр, представивши кадрові пропозиції свого кабінету, того ж дня здійснив перший у цьому ранзі візит — символічний, до Санкт–Петербурга, де починав свою політичну діяльність помічником мера. А першу робочу зустріч у північній столиці країни провів із... делегацією японських дзюдоїстів, що прибула в Петербург, аби дати майстер–клас тамтешнім олімпійцям. Про це йдеться на офіційному сайті уряду РФ.

«Четвірка» ЄС їде до Тбілісі

Міністри закордонних справ Литви, Латвії, Словенії та Швеції, на тлі загострення російсько–грузинського протистояння, прибули вчора до Тбілісі для того, щоб, як було заявлено, «продемонструвати підтримку євроінтеграційним устремлінням Грузії, її територіальній цілісності». Нагадаємо, що 9 травня президент Грузії Михаїл Саакашвілі заявив, що загрозу військового конфлікту з Росією не знято.

Тим часом Литва, за наполяганням своїх європартнерів, заявила, що скасовує своє вето на нову поглиблену угоду між Росією та ЄС, але в обмін на те, що питання щодо конфліктної ситуації між Росією та Грузією, підтримки Москвою сепаратистських республік Абхазії та Південної Осетії увійдуть до порядку денного переговорів між Євросоюзом та РФ.

Вірус дійшов до Монголії

Епідемія таємничого ентеровірусу, яка вже три тижні тримає в полоні 19 провінцій Китаю, дісталася до Монголії — у столиці Улан–Баторі захворіло вже 128 осіб, передає «Лєнта.ру». До вчора в Китаї нараховувалося 25 тисяч хворих, з яких понад 90 відсотків — діти. Зафіксовано 34 летальних випадки, передає китайська інформагенція «Сіньхуа».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>