Перемир’я: ті ж самі граблі...

09.09.2014
Перемир’я: ті ж самі граблі...

Під час перемир’я українські гармати мовчать. (з сайта Міноборони України.)

Уже четверту добу на Донбасі нібито триває режим припинення вогню. Відповідний наказ зупинити вогонь, починаючи з 18.00 5 вересня, начальнику Генштабу ЗСУ дав Президент України Петро Порошенко. Таке рішення Верховний головнокомандувач ухвалив після підписання в Мінську протоколу про припинення вогню на засіданні Тристоронньої контактної групи з імплементації мирного плану Президента України та ініціатив президента РФ. Згідно з протоколом (підписаним екс-Президентом Леонідом Кучмою, послом Росії в Україні Михайлом Зурабовим, спецпредставником ОБСЄ Хайді Тальявіні та лідерами терористичних «ДНР» і «ЛНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким), сторони негайно мають припинити вогонь у двосторонньому порядку та забезпечити моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ режиму незастосування зброї; вивести незаконні збройні формування, а також бойовиків і найманців iз території України; невідкладно звільнити всіх заручників; провести дострокові парламентські вибори в Донецькій і Луганській областях тощо.

«Фількіна грамота»

Утім одразу після підписання протоколу стало зрозуміло, що терористи Донбасу та російські окупанти не збираються дотримуватися режиму припинення вогню: наші позиції під Маріуполем, в аеропорту Донецька, поблизу Дебальцевого тощо вони обстрілювали всі вихідні. Наші військові відкривають вогонь лише у відповідь, без застосування артилерії та авіації. Мало цього, ще у п’ятницю терористи запланували прес-конференцію 9 вересня на тему «Чому Україна порушила перемир’я».

Зі свого боку, низка юристів наголошує на юридичній нікчемності мирного протоколу. Адже офіційними підписантами протоколу є лише представники ОБСЄ та Росії, тоді як колишній Президент України не має легітимного права на автограф, бо не є чинним главою держави. Тим більше такого права не мають вожаки бойовиків iз «ДНР» та «ЛНР», тож не дивно, що наприкінці протоколу стоять лише їхні прізвища, без видуманих ними ж самопроголошених «посад».

«Позитивним є те, що документ у багатьох пунктах та назві викриває Росію. Адже її представник своїм підписом визнав і наявність заручників, і введення на територію України військової зброї та незаконних військових формувань, — вказує у своєму блозі на «Українській правді» кандидат юридичних наук Ганна Маляр. — З негативного — домовленість є суто джентльменською, тобто жодних юридичних зобов’язань із неї не випливає. Навіть при поверхневому аналізі тексту стає зрозумілим, що сторони не ставили на меті підписати юридично бездоганний документ».

Як і у червні, коли новообраний Президент Порошенко намагався запровадити на Донбасі свій мирний план, вогонь припинили лише ЗСУ. Але аж ніяк не терористи та російські окупанти. Тож хіба не наступає Україна на ті ж самі граблі, що й на початку літа? Окремі командири добровольчих батальйонів, зокрема й комбат «Азова» Андрій Білецький, вважають, що перемир’я має бути лише тактичним. Тобто на кілька днів, що дасть можливість обміняти полонених, зібрати поранених, провести перегрупування тощо.

До речі, минулої п’ятниці за кілька годин до оголошеного перемир’я бійці «Азова» разом із підрозділами ЗСУ та прикордонниками героїчно відстояли Маріуполь, адже ворог намагався захопити побільше території до початку припинення вогню. У запеклих боях було знищено ворожу колону військової техніки, що складалася з танків, артилерії, «Градів» та вантажівок з піхотою. Після чого наші військові перейшли у контрнаступ і навіть відсунули лінію оборони подалі від Маріуполя. Учора Маріуполь із робочим візитом мав відвідати Президент Петро Порошенко.

Окупаційний «маскарад»

Щодо російських окупаційних військ, то вони часу не втрачають і проводять ротацію частин і підрозділів, що втратили боєздатність в Україні, здійснюють інженерне облаштування транспортних коридорів на Донбас. Окупаційні війська перекидають навіть із Криму, використовуючи для цього Керченську переправу. За даними РНБО України, російська армія зазнала значних втрат у живій силі, а кількість загиблих сягає двох тисяч солдат. Аби приховати втрати, російські військові скидають тіла загиблих у шахти і навіть почали використовувати мобільні крематорії.

Водночас, за офіційними даними, з початку проведення АТО на сході України загинули 864 українських військовослужбовців, зазначає заступник речника РНБО Володимир Польовий. Поранення, станом на неділю, отримали 3215 військовослужбовців.

У першу ж годину припинення вогню минулої п’ятниці бійці російського спецназу із засідки розстріляли другу роту батальйону «Айдар» на Луганщині. Кількість загиблих досі невідома, неофіційно йдеться про півтора-два десятки бійців. Окупанти учергове залюбки фотографувалися на тлі вбитих ними патріотів.

Порушення умов режиму припинення вогню з боку терористів зафіксували й офіційні спостерігачі ОБСЄ. При цьому окупанти намагаються обдурити спостерігачів.

Так, у районі Слав’яносербська на Луганщині бойовики оточили блокпост Нацгвардії і вимагали піти геть, але наші бійці відмовилися і зайняли оборону. Тоді окупанти погрожували, що їхня військова колона пройде напролом, а в разі відкриття вогню у відповідь усі будуть знищені. З росіянами зустрілися представники ОБСЄ, які «домовились про збереження дистанції між сторонами». Але відразу після від’їзду представників ОБСЄ блокпост було оточено з трьох сторін прихованою в «зеленці» бронетехнікою. Але наші бійці позицій не залишають.

Крім цього, загарбники використовують свою давню, випробувану ще з часів протистояння з УПА, тактику «маскараду»: вони перевдягаються у форму українських військових і грабують та ґвалтують мирних мешканців. Крім цього, за даними РНБО, російські диверсанти під виглядом українських військових обстрілюють позиції бойовиків-сепаратистів, щоб звинуватити у порушенні режиму припинення вогню саме Україну.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>