Дитяча весна у Львові

08.05.2008
Дитяча весна у Львові

Вересневий щорічний «Форум видавців» усі вже встигли полюбити. У його рамках проводилось і чимало заходів для дітей. Деякі з них користувалися особливою популярністю серед юних читачів та їхніх батьків. Пригадую, з яким захопленням розповідала мені маленька львівська знайома про перемогу в дитячих читаннях.

Зважаючи на зацікавленість і неабияку активність дітей–книгоманів, «Форум видавців» на чолі з її президентом Олександрою Коваль шість років тому започаткував щорічний Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач України». У цьогорічному конкурсі взяло участь понад сто тридцять тисяч дітей з усіх областей України. Дев’яносто переможців конкурсу запрошені на літературно–пригодницький фестиваль «Книгоманія», який відбуватиметься в рамках так званого «Дитячого форуму».

Планується також благодійна акція «Подаруй дитині книжку» з фестивалем–парадом літературних героїв, дитячим фестивалем художнього перекладу, з традиційною й улюбленою вже акцією «Книжка від зірки». Учасники заходу побачать виставку книжкової графіки литовських та українських художників та виставку ілюстрацій до дитячих книжок із приватної колекції відомого американського фотографа Ґреґа Кобара.

Найпомітніші українські видавництва, що працюють у царині дитячої книжки та періодики представлять свою продукцію на виставці–ярмарку «Освіта–2008».

На «Форум видавців — дітям» прибуває близько двадцяти п’яти українських дитячих письменників, а також популярні в Європі письменниці Ренате Велш із Австрії та Крістін Бойє з Німеччини. Спеціальним гостем Форуму є Вітаутас Ландсбергіс, відомий литовський політик, лідер «Саюдісу», колишній Голова литовського сейму, нині — депутат Європарламенту і популярний дитячий письменник, чиї твори перекладені багатьма європейськими мовами, а зараз виходять українською.

Загалом за три дні у Львові має відбутися сто сімдесят акцій, про найцікавіші з яких «УМ» неодмінно розповість читачам.