Ю. ж мене підманула...

26.04.2008
Ю. ж мене підманула...

Жінки протестували під зливою.

23 квітня біля будівлі Кабінету Міністрів протестували жінки. «Весняний призов матерів України» — так називалася їхня акція протесту, в якій, незважаючи на вкрай несприятливі погодні умови, сильний дощ і вітер, взяло участь кілька тисяч жінок із різних регіонів країни. Організаторами акції виступили громадська організація «Товариство жінок міста Києва» та низка всеукраїнських та регіональних громадських організацій різного рівня, які захищають інтереси українських жінок та сімей.

 

Учасники акції вимагали від Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко виконання передвиборчих обіцянок, у тому числі скасування військового призову до армії. За їхніми словами, для багатьох родин хлопці є годувальниками, і їх допомога потрібна саме зараз, коли все дорожчає. «Якщо скасувати строковий призов нині неможливо, навіщо БЮТ давав пусті обіцянки?» — запитує співорганізатор акції Олена Сергеєва.

Не менш гостро говорили пікетувальниці про ціни, їх постійне зростання. В інфляційних процесах вони звинувачують урядовців. Мовляв, обіцяли поліпшити життя, натомість, воно дедалі гіршає. Що й казати, якщо офіційно інфляція за три місяці цього року склала 9,7%. Ця цифра вже перевищує передбачений урядом Тимошенко річний ліміт. Але навіть ця небезпечна статистика не відображає реального становища. Інфляція, що за останні місяці набрала безпрецедентних обертів, у першу чергу позначилася на продуктах харчування. Ціни на них ростуть постійно, незважаючи ні на що. М’ясо дорожчає навіть під час Великого посту. І чекати зниження цін у майбутньому немає ніяких підстав.

«У нас у Дніпропетровську зарплатня трохи більше п’ятисот гривень, а свинина вже коштує 70 гривень, телятина — 45, навіть звичайних продуктів, яких потребує дитина, ми купити не в змозі», — обурюється учасниця акції Яна Грищенко.

Зрозуміло, що забезпечені верстви населення, у тому числі й наші політики, члени уряду, не відчувають значного погіршення ситуації. Відчути його на собі у них мало можливостей. Кризу відчувають ті, для кого покупка продуктів — значна частина витрат. Особливо ті, для кого витрати на їжу займають 60% сімейного бюджету або й більше, а це, в першу чергу, родини з дітьми.

«На наші гроші, наші зарплати неможливо прогодувати дитину. Але що робити тим, у кого дитина не одна? Як прогодуватися багатодітним родинам?» — ці запитання під будівлею Кабміну лунали найчастіше. В листі, якого жінки передали Прем’єр–міністру Юлії Тимошенко, політика уряду була названа «інфляційним проривом». Припинити його, зупинити ріст цін, дати дітям шанс на гідне майбутнє — такими були вимоги учасниць акції протесту.

Кілька жінок тримали у руках плакат, що пропонував Юлії Тимошенко прогодувати дитину за тисячу гривень від Ощадбанку, інші закликали: «Досить Юлити Україну!». Навіть пісні лунали того дня на вулиці Грушевського — учасниці акції переробили відому українську пісню «Ти ж мене підманула» на «Ю. ж мене підманула» й виконали її під похмурими стінами уряду.

«Нам не потрібна ваша милостиня! Нам соромно за те, що від нас хочуть відкупитися. Що можна купити за вашу тисячу? Раніше це були гроші, навіть у січні вони не були такими «копійками», як зараз. За кілька місяців ми перетворилися у злидарів, а наші діти — у дітей злидарів, — зазначається у відкритому листі до Прем’єра. — Ми розуміємо, що ви далекі від наших проблем, але як мати, Ви не можете залишатися байдужою до материнських сліз! Зупиніть свій «прорив» і дайте нашим дітям шанс на життя!».

Василь БОДНАРЧУК