«Авантюра більше не пройде»

26.04.2008
«Авантюра більше не пройде»

Про інфляцію

Президент вважає, що ті заходи, які вжиті урядом та Національним банком для боротьби з інфляцією, є «недостатніми». «Інфляція — це тест для влади, це тест для уряду. Те, що відбувається зараз — це жовта картка», — сказав Ющенко, наголосивши, що для запобігання інфляції уряд повинен відмовитися від політики адміністративних обмежень.

Про конституційну реформу

Концепцію змін до Конституції має формувати Національна конституційна рада, а не парламентська тимчасова слідча комісія, вважає Віктор Ющенко. «Великі реформатори у 2004 році запропонували авантюру: давайте, ми десь у затінку напишемо зміни, створимо в парламенті ТСК, яка через інтриги трьох–чотирьох осіб проведе цю процедуру парламентом без обговорень, без журналістів, — нагадав Президент. — Це найшвидший, як вони думали, спосіб проведення змін до Конституції. Але такий механізм нас привів до того, що зустрілися два майдани, і країна стояла на межі соціального протистояння. Тому це дорога злочинна. Ми вже нею пройшли. Ця авантюра більше не пройде».

На думку В. Ю., Україна ще не готова до парламентської форми правління. «Чи може ця інституція (парламент) нести відповідальність за курс стабільності, коли вона сама не є стабільною? Очевидно, ні. Це не докір депутатам, а докір системі, що ми не маємо незаангажованого парламенту, — зауважив Ющенко. — Я переконаний: якби сьогодні була президентська модель, ми були б далеко попереду. Але я хочу бути обережним у висловлюваннях, бо я знаю історію цієї країни у президентському ладі, особливо з 1996 по 2004 рік». При цьому В. Ю. наголосив, що парламентська республіка — це «республіка Прем’єра», яка є великою загрозою, «коли ми говоримо про наших дітей і наше майбутнє». А як один із можливих методів підвищення ефективності роботи ВР глава держави назвав перехід до двопалатного парламенту.

Про дострокові вибори в Києві

Якщо Верховна Рада ухвалить закон про проведення виборів мера Києва у два тури, Президент обіцяє застосувати до нього право вето. Також В.Ю. розкритикував постанову парламенту про перевибори міської влади столиці як таку, яка не відповідає нормам законодавства. «У нас більше домінує політична доцільність. Це ревізія політичних результатів, яка нічого спільного не має з демократією», — заявив Ющенко.

Про Балогу

«Секретаріат Президента — це мій технічний апарат, — наголосив Президент. — Хто очолює технічний апарат спікера Верховної Ради? Я думаю, ви не знаєте і вам не цікаво це знати. Хто очолює технічний апарат Прем’єр–міністра? Я думаю, що ви не скажете. Так от, я б хотів, щоб ви не знали, хто очолює мій технічний апарат».

Про доступне житло

Цього року розпочинається реалізація програми будівництва доступного житла для «найчутливіших прошарків населення». Як повідомив глава держави, планується, що держава братиме на себе третину витрат на будівництво помешкання для сімей, які його потребують, а решту коштів майбутні власники зможуть взяти в «найдешевший кредит на 18–20 років» через іпотечну установу. «Незалежно від того, чи буде програма підтримана в парламенті, чи ні, ми починаємо з 2008 року її реалізацію. Узяли вісім територій, проводимо експеримент. Якщо внесемо зміни до бюджету, то починаємо її по всій Україні», — заявив Президент.